Тим Кук: Новите технологични регулации са „неизбежни“

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук прогнозира, че новите регулации за технологичните компании и социалните мрежи за защита на личните данни са „неизбежни“. В интервю за новинарският сайт Axios Кук заяви, че очаква американският Конгрес да се заеме с темата.

„Като цяло не съм голям поддръжник на регулациите“, каза Кук в интервюто. „Аз силно вярвам в свободния пазар, но трябва да признаем, че свободният пазар не работи и не е работил тук, и мисля, че е неизбежно да има известно ниво на регулиране. Мисля, че Конгресът и администрацията в някакъв момент ще гласуват нещо.“

По-рано Кук винаги е бил застъпник на саморегулирането, особено по отношение на защитата на данните за потребителите. Но след скандала с Cambridge Analytica, получила нелегално данни за милиони потребители на Facebook, Кук заяви, че индустрията вече е „отвъд“ обхвата на саморегулирането.

Facebook се опитва да се справи със загрижеността на световната общност за това колко добре защитава потребителските данни и как предотвратява използването на социалната мрежа за разпространяване на дезинформация, насочена към изборни манипулации.

Противоречията, които обгърнаха Facebook след президентските избори през 2016 г. в САЩ, дори повдигнаха въпроси като това дали съоснователят Марк Зукерберг трябва да запази поста си на главен изпълнителен директор.

Коментар