Смартфоните движат уеб икономиката в Югоизточна Азия

Все повече и повече потребители използват смартфоните си за достъп до интернет и това „помпа“ уеб икономиката

Интернет-икономиката в Югоизточна Азия се очаква да надхвърли 240 милиарда долара до 2025 г., сочи ново съвместно проучване на Google и Temasek Holdings. Стойността е по-голяма от тези в по-раншните прогнози, тъй като все повече и повече потребители използват смартфоните си за достъп до интернет.

Традиционното изследване, публикувано за пръв път през 2016 г., обхваща уеб-бизнеси като споделените пътувания, електронната търговия, уеб-пътуванията, интернет медиите. Последният анализ обаче добавя и нови сектори като онлайн поръчките на храна, както и абонаментите за музика и видео по заявка.

Проучването изчислява, че стойността на брутния продукт на интернет икономиката в региона е достигнала 72 милиарда долара през 2018 г., като е нараснала с 37% спрямо предходната година.

Стойността на брутния продукт в електронната търговия в региона ще надхвърли 23 милиарда долара през 2018 г., се казва още доклада. Този сегмент ще нарасне повече от четири пъти, надхвърляйки 100 милиарда щатски долара до 2025 г.

Основен принос за това ще има нарасналото доверие на потребителите. Ключова роля за развитието на бранша ще имат големите имена като Lazada на Alibaba Group Holding, Shopee на Sea Ltd и Tokopedia в Индонезия.

В доклада се оценява, че брутният продукт в сектора на споделените пътувания, с добавянето на онлайн поръчките на храни, достига 7,7 млрд. долара за 2018 г. „Подкрепени от амбициите на Go-Jek и Grab да станат „ежедневни приложения“ в Югоизточна Азия, до 2025 г. тези сектори ще достигнат почти 30 милиарда долара“, се казва в проучването на Google-Temasek.

Както Google, така и държавният инвеститор Temasak са инвеститори в Go-Jek. Подкрепена от Vertex Ventures, Темасек е и един от ранните инвеститори в Grab.

Индонезийската интернет икономика се очаква да нарасне до 100 млрд. долара до 2025 г., което ще означава, че 4 от всеки 10 долара, похарчени в региона, ще се паднат на нея.

Изследването обхваща шестте най-големи икономики в Югоизточна Азия – Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам. Според доклада, повече от 90% от уеб-потребителите в региона се свързват с интернет чрез смартфоните си.

Коментар