Кризата в Apple изглежда се задълбочава

Слабото търсене на новите смартфони на Apple принуди компанията да върне на пазара iPhone X, за да изпълни ангажимент за дисплеи към Samsung

Apple показва признаци на криза. Акциите на компанията губят стойност, а някои скорошни действия на гиганта от Купертино потвърждават оценките на анализаторите, че производителят на iPhone изпитва проблеми.

Според публикация на Ню Йорк Таймс, Apple е намалила цените на новите модели iPhone XR в Япония. По-конкретно, компанията е започнала да субсидира мобилните оператори. Очакват се подобни действия и на други пазари.

Показателна новина също така е, че Apple възобновява производството на модела iPhone X, който изчезна от асортимента й след анонса на новите смартфони. За да остане на пазара този модел, Apple трябваше да намали цената му, което пък щеше да повлияе негативно на продажбите на iPhone XS и iPhone XR.

iPhone X се връща на избрани пазари, които обаче не се уточняват. Причините за подобен ход са две: първо, слабото търсене на iPhone XS и второ – договор със Samsung, съгласно който Apple трябва да купи определен обем екрани OLED.

Но поради слабото търсене на новите модели, Apple не е успяла да спази ангажиментите си към Samsung. Ето защо в Купертино са решили да възобновят производството на iPhone X, вместо да трупат излишни iPhone XS на склад.

По-рано се появиха информации, че Apple е намалила поръчките за производство на новите си смартфони. Анализаторите пък понижиха прогнозата за продажбите на iPhone. Всичко това води до поевтиняване на акциите на Apple и скоро компанията може да загуби званието си на най-скъпа в света.

Коментар