Твърдотелни акумулатори разбуниха автоиндустрията

Китайски завод пусна първата линия за производство на акумулаторни батерии с твърд електролит, а големите автомобилни компании вече се наредиха на опашка за новия продукт, съобщи агенция Синхуа.

Твърдотелните акумулатори са ново понятие в съхранението на електроенергия. Този тип устройства съществено превъзхождат сегашните литиево-йонни батерии с течен или гелообразен електролит по капацитет за съхранение.

Акумулаторите на компанията Qing Tao Energy Development се характеризират с показател от 400 Втч/кг. За сравнение, новите акумулатори, изработени по обикновената технология, имат 250-300 Втч/кг.

Друго важно предимство на твърдотелните акумулатори е устойчивостта им към възпламеняване и експлозия. Те дори могат да се произвеждат в гъвкави опаковки.

Qing Tao Energy Development е инвестирала в проекта около 144 млн. долара заедно с университета Цинхуа в Пекин. Първата заводска линия може да произведе за една година батерии със сумарен капацитет 0,1 Гвтч.

Първоначално, новите акумулатори ще се използват в специализирано оборудване и цифрова техника от висок клас. Към 2020 г. компанията ще разшири производството до 0,7 ГВтч и ще започне да предлага батерии за електромобили.

Интерес към китайските акумулатори проявяват големи автопроизводители. Споменават се имената на гиганти в автомобилната индустрия като Volkswagen, Toyota и Dyson.

Коментар