Курорт на Бали забрани смартфоните край басейна

Спа-курортът Аяна в Бали, Индонезия, въведе наскоро нова програма, наречена „Моментът“, която насърчава посетителите да изключат дигиталните си джаджи, когато са край басейна. Всъщност, програмата си е същинска забрана за използването на смартфони и други електронни устройства.

От 9 сутрин до 5 следобед всеки ден от седмицата гостите не бива да носят и използват смартфони в района на басейна. Тези, които се боят да оставят електрониката си без надзор, могат да я приберат в заключващите се чекмеджета, осигурени от курорта.

Забраната касае не само смартфони, но и всякаква друга електроника – компютри, лаптопи, цифрови камери, четци и др. Всичко това е наречено „дигитален детокс“.

„Очарованието на Речния басейн е в това, че създава едно чудно кътче на мир и спокойствие, където нашите гости наистина могат да се отпуснат и да се насладят на тишината и покоя“, казват от Аяна относно инициативата.

Вместо да се заиграват с дигитални устройства, край басейна гостите могат да си четат книга, да се къпят или просто да плажуват. Курортът е предоставил редица възможности за забавление без електроника – игри на дженга, карти, магнитни шах-дъски и др.

Е, не на всекиго е лесно да изключи електрониката и да се наслаждава на спокойствието. Вярно е, че някои функции на смартфоните са истински необходими – например приложенията за превеждане на менютата в ресторантите, за указване на посоките или за резервиране – но немалко хора признават, че не могат и без другите апликации, с които са свикнали.

За да им помогне да се отпуснат, управата на курорта е предвидила и специален коктейл, който не случайно се нарича „Digital Detox“ – направен е от водка, узо, мед и чист доматен сок.

Коментари по темата: „Курорт на Бали забрани смартфоните край басейна”

добавете коментар...

  1. :о)

    Ми летището ти е на 13км по сушата. Ти 13км писта виждАл ли сибе? 🙂
    Аман от разбирачи.

    Плюс това на тва летище ако кацат повече от 10 самолета на ден…

  2. ха

    Странно ми е дали предоставят така отпускаща обстановка, след като летището е съвсем наблизо. Като гледам по картата разстоянието да пистата е малко по-голямо от дължината на пистата на самото летище. Вярно, че май самолетите излитаха в обратното направление, но все пак шумът не се ли чува…

Коментар