Руснаци създават компактен суперкомпютър

Роселектроника съобщава за разработка на компактен суперкомпютър с производителност 2,2 петафлопа

Инженери на руската компания „Роселектроника“ разработват портативен суперкомпютър, който консумира с 40% по-малко енергия, отколкото машините със сравнима изчислителна мощ.

Компактният суперкомпютър има размери 1,9Х1,35,1 метра и в него са инсталирани модули за течно охлаждане. Машината се отличава също с висока степен на пожаро- прахозащитеност, според публикации в руските медии, които обаче не са придружени със снимка на устройството.

Производителността на суперкомпютъра достига 2,2 петафлопа, а обемът на вградената памет може да се увеличава до 2,2 петабайта. Твърди се, че портативната машина може да се премества бързо до всяка точка в света.

Подобни суперкомпютри са подходящи за използване в почти всички отрасли – от образованието до военната промишленост, както и в сферата на космическите разработки, където Русия е водеща държава.

Коментари по темата: „Руснаци създават компактен суперкомпютър”

добавете коментар...

  1. alex

    Хм, къде е написано че това дето казват че правят, е оригинално. Може да видиш и оригиналното съобщение тук – “http://www.ruselectronics.ru/news/?id=3169”

  2. Той

    Алекс, да си поръчаш частите от Тайланд или от Европа и да си сглобиш суперкомпютър е наистина възможно, но не е оригинално, а рашъните твърдят, че създават нещо оригинално и невиждано досега. Аз не им вярвам за нищо.

  3. alex

    Младежи, напредъка в IT-то не се измерва с това дали можеш да произведеш Cadillac или Mercedes…Още повече че в момента необходимия hardware за сглобяване на суперкомпютър, вече е достъпен.

  4. Anonymous

    И първия коментар е от Фофу. Много го сърби русията това момче ;))

  5. Той

    Още чакам руснаците да сглобят Lada Raven. Те са майстори на евтината пропаганда. От десетилетия се хвалят с всякакви разработки, но нямат нищо като готов продукт.

  6. SaevarПлющиФофу

    шшт куч.ко кво цвилиш ма, пиз.да ти метирина….

  7. Yo

    Русия, Америка, Китай, ЕС – радвам се на всеки напредък в науката, независимо откъде идва. Отдавна трябваше да сме колонизирали ред планети.

  8. АнтиФофу

    Фофу, много си противен!

  9. Фофу

    В очакване съм Saevar сега да излезе да дръпне една реч изпълнена с гордост и патетизъм – преди банкета на Позитано организиран специално за случая.

Коментар