VideoProc – „one-stop” решение за обработка на видео

VideoProc се позиционира като първия продукт за лесна обработка на 4К HD видео

Съвременният човек борави все повече с видео – наследените колекции от филми и музика на физически DVD носители отстъпиха място на огромен поток от видео съдържание, което идва от смартфони, цифрови камери, интернет портали като YouTube, стрийминг услуги и социални мрежи. Затрупани от видео, хората все по-често се нуждаят от софтуерни инструменти, с които да преобразуват и обработват видеото за гледане на различни устройства и споделяне с близки и приятели.

На пазара, разбира се, има различни продукти, които изпълняват едни или други функции по обработка на видео, но един нов софтуер привлече вниманието с всеобхватните си възможности. VideoProc е „one-stop” инструмент за обработка на видео, достъпен за Windows и Mac платформи, който включва всички необходими функции за нуждите на потребителя, вкл. редактиране, преоразмеряване, настройки, кодиране и декодиране, сваляне и запис от различни източници и др.

Нещо повече, този комплексен и развит софтуер прилага уникална технология за хардуерно ускорение на ниво 3, която се възползва от ресурсите на графичния процесор (GPU) на всички етапи – декодиране, обработка и кодиране, като разтоварва централния процесор (CPU) и по този начин постига значително ускорение (47x) на операциите, спрямо останалите продукти. В допълнение, VideoProc (от Video + Processing) е решение за сваляне на онлайн видео от над 1000 популярни сайта, както и за запис от уеб камера или екран.

Появата на този продукт ( с първа версия от 25 септември т.г.) адресира нуждите на нарастващата база от мобилни потребители, вкл. на iPhone, и навлизането на видеото с висока резолюция HD и 4К. Издателят Digiarty Software позиционира VideoProc като първия инструмент за обработка по лесен и удобен начин на 4K и HD видео, получено от iPhone, GoPro, цифрови камери и дронове, за улавяне и запис на видео от екрани, уеб камери и айфони, както и за даунлоуд на видео от социални мрежи като YouTube, Facebook и Twitter.

Защо е необходим VideoProc

Какви проблеми с видеото изпитват притежателите на iPhone? Те са от най-различно естество, свързани с форматите и кодеците, трудностите при редактиране, големината и качеството на видео клиповете. Така например – потребителите на iPhone се сблъскват с невъзможност за пускане на MKV, FLV и AVI файлове на iPhone или за възпроизвеждане на 4K HEVC iPhone видео на други устройства.

Айфоните са неудобни също така за редактиране на големи видео файлове, освен че самото редактиране на смартфон принципно е неудобно и сложно. В допълнение, на потребителите на iPhone отнема много време да качат в YouTube големи 4K, HD видеа, а често след ъплоуда качеството е влошено.

Във всички тези случаи, както и при други неспоменати проблеми, VideoProc може да бъде от изключителна полза за притежателите на айфони – не само с базовите си възможности за редактиране на видео като изрязване, завъртане, промяна на аспектното съотношение, обединяване, обръщане и прилагане на ефекти, особено на големи HD/4K файлове, но и с професионални функции като премахване на шум, стабилизиране, направа на анимации, добавяне на субтитри, настройки на цветове, скорост, аудио и други параметри.

Ефективен транскодер за iPhone видео

И не само това. VideoProc е ефективен инструмент за транскодиране на видео, решавайки проблеми с несъвместимост на форматите. Този софтуер позволява възпроизвеждане на iPhone HEVC, H.264 видео на платформи като PC, Mac, TV и  Android устройства, от една страна, и преобразуване на MKV, AVI, WMV, MP4, FLV и други формати към iPhone HEVC, H.264, от друга. Инструментът поддържа също създаване на iPhone рингтонове, а също сваляне и транскодиране на видео към MP3 за iPhone.

Една от най-ценните функции на VideoProc е преоразмеряването на 4K HD видео (за намаляване на размера) с висока степен на компресия и без загуба на качество, благодарение на вградения High Quality Engine. Можете да променяте видеорезолюцията, кодека и кадровата честота – например от 60fps на 30fps, да изрязвате части от видеото, да настройвате битрейта и други параметри, докато не получите видео, което е лесно за ъплоуд в социални мрежи и споделяне в месинджъри и имейли, удобно за гледане на различни устройства и за бекъп на твърд диск, USB флашка или в облака.

Потребителите на айфони могат да се възползват и от един допълнителен инструмент за бекъп на iPhone на компютър, с помощта на който могат да трансферират сигурно своите видеа от iPhone към компютъра преди обработката им. Това е удобен iOS мениджър, който поддържа бекъп и възстановяване на всички файлове офлайн, без необходимост от iTunes.

Ключовите предимствата на VideoProc:

  • 47X по-бърза обработка на видео с уникалната технология за хардуерна GPU-ускорение;
  • Мощни възможности за обработка на големи 4K видео с висока кадрова честота;
  • Съвместимост с всички видеоформати, декодиране и кодиране на HEVC и VBR видео (поддържа 370 входящи кодеци и над 420 изходящи формати).
  • Преобразуване на видео без агуба на качество, благодарение на High Quality Engine;
  • „One-stop” софтуер за обработка на видео с всички необходими функции;
  • Базови функции за аматьори и развити функции за напреднали;
  • Интуитивен интерфейс и лесни операции с по няколко клика;
  • Стабилна работа.

Лесен за използване, интуитивен интерфейс

Работата с програмата е лесна, благодарение на отлично организирания интерфейс. Можете да се убедите в това, като си свалите безплатната версия тук: VideoProc за Windows или Mac, инсталирате я с няколко клика и тествате нейните възможности. В процеса на инсталация програмата изследва конфигурацията на компютъра и показва информация за поддръжката на хардуерно ускорение от графичната карта. Можете да проверите това по всяко време от менюто Settings > Options > Hardware Accelration Engine: Nvidia/Intel/AMD.

На началния прозорец на програмата ще видите четири големи бутона, които се явяват вход към основните й функции: Video, където са опциите за редактиране и обработка на видео – изрязване, сливане, разделяне, ефекти, преоразмеряване, компресиране и т.н., както и компресиране и преобразуване към различни формати; DVD – за бекъп и конвертиране на DVD-та в желания формат; Downloader – за сваляне на видео от най-различни източници (YouTube, Facebook, Twitter и др.) и записването им в различни формати и резолюции; Recorder – тук са опциите за улавяне и запис на картината от екрана на компютъра, смартфона или уеб камерата.

Независимо по какъв път поемете в програмата, на всяка стъпка ще имате достъп до опциите за редактиране, които са обединени в т.нар. Toolbox. В него ще откриете както базови функции за редактиране – като изрязване, обединяване, сливане, завъртане и обръщане, така и по-развити възможности като преобразуване от 3D в 2D, премахване на шумове, стабилизиране на изображението и др.

Редактиране видео

С няколко клика можете, например, да изрежете нежелани области (Crop) от видеото. Първо го зареждате в програмата с бутона „+Video”, след което натискате „Crop”, разрешавате опцията „Enable Crop” и очертавате с линията областите за изрязване. Накрая натискате „Done”, за да съхраните промените.

Друга лесно достъпна функция е преобразуването на видео от един формат в друг (Convert) – например за по-удобно гледане на iPhone. Импортирате видеото с „+Video”, избирате желания изходящ формат от многото налични възможности – например MP4 за iPhone, посочвате папката за съхранение на преобразувания файл и натискате бутона „Run” за стартиране на конверсията, която може да продължи и по-дълго, в зависимост от големината на файла.

Бекъп и преобразуване на DVD

Работата с DVD носители също е толкова лесна и интуитивна. Най-честите операции тук са създаване на дигитално копие на DVD (или бекъп) на твърдия диск на компютъра и преобразуване (конвертиране) на DVD във формат, удобен за гледане на мобилно устройство, например iPhone или Android смартфон.

За целта поставяте диска в оптичното устройство, натискате бутона „DVD Disc” в горното меню, избирате диска и натискате „Done”, за да бъде анализиран и разпознат от програмата. След това избирате изходящия формат – например MP4 за iPhone, задавате папка за съхранение на преобразувания файл и натискате бутона „Run”, за да започне конверсията.

Даунлоуд на видео

Полезна възможност на програмата е също свалянето на видео по зададен линк от популярни сайтове като YouTube и Facebook. Започнете тази операция, като натиснете големия бутон „Downloader” на началния екран. Отворете браузъра и намерете видеото или музиката, които искате да свалите, и копирайте адреса (URL-а).

Върнете се в Downloader, натиснете „Аdd Video” или „Add Music”, след това – „Paste URL & Analyze” и вмъкнете копирания URL, който ще бъде анализиран незабавно от програмата. Изберете желания формат и качество и кликнете върху „Download Selected Videos”, посочете изходящата папка и на финала – натиснете бутона „Download now”, за да започне свалянето.

Запис от екрана и камерата

Можете също така лесно да запишете видео от случващото се на екрана – било то на компютъра, или на смартфона, както и от уеб камерата, дори едновременно от екрана и камерата. Това става с помощта на „Recorder” – означен с четвъртия голям бутон на началния екран на програмата.

Влизате в интерфейса на Recorder и за да запишете екрана, например, натискате бутона „Screen”, с което започва зареждане на неговото съдържание в програмата. Системният звук и микрофонът са включени по подразбиране, а с бутона „Crop” можете да очертаете определена област от екрана за записване. Остава ви само да натиснете бутона „REC” и след 5 секунди програмата ще започне да записва. Можете да прекратите записа по всяко време с бутона „STOP”.

Безплатна версия и… награди!

Програмата, разбира се, предлага още много възможности, които е трудно да бъдат описани в една-единствена статия. Подробно ръководство за работа с VideoProc е публикувано на сайта на доставчика.

Добрата новина е, че можете да си изтеглите безплатната версия на програмата тук: VideoProc, както и да спечелите лиценз за нея на стойност $78,90 (Didiarty Software обещава по 500 копия на ден за потребителите по света) и дори подаръци като iPhone X ($999), AirPod ($159) и други, ако участвате в активностите на компанията в празничния сезон, които изискват имейл регистрация. Следването и споделянето в социалните мрежи разкриват допълнителни възможности.

Коментар