Анализатори охладиха ентусиазма около 8К телевизорите

Първоначалните прогнози за доставките на телевизори с 8К резолюция се оказаха завишени. През текущата година световният пазар на 8K TV се очертава значително по-малък от очакваното, сочат данни на IHS Markit.

Според анализаторите, слабите резултати се дължат на липсата на подходящо видеосъдържание за демонстрация на възможностите на телевизорите с ултрависока резолюция.

По-рано тази година, през април, IHS Markit публикува прогноза, съгласно която доставките на 8К телевизори в световен мащаб трябваше да достигнат 85 хиляди боя през 2018-а. Към октомври обаче анализаторите понижиха рязко прогнозата си до по-малко от 20 хиляди броя.

Корейската агенция Yonhap коментира, че доставките на 8К телевизори през настоящата година ще са в размер на около 18 хиляди броя, което е пет пъти по-малко от първоначалните прогнози.

Анализаторите коригираха и прогнозата си за 2019 г. Ако по-рано очакванията за доставки на 8К телевизори на световния пазар възлизаха на 905 хиляди броя, сегашната прогноза е за двойно по-малък обем – около 430 хил. броя.

Потребителите са заели изчаквателна позиция по отношение на 8K TV, тъй като този пазарен сегмент тепърва се формира. Освен това липсата на подходящо съдържание не позволява в пълна степен да се оценят всички предимства на 8К телевизорите, което възпира потребителите от скъпи покупки.

Телевизорите с формат 8K поддържат резолюция 7680х4320 пиксела, която превишава четири пъти тази на 4K моделите или UHD TV – при тях резолюцията е 3840х2160 пиксела.

Някои пазарни наблюдатели смятат, че сегментът на 8K телевизорите ще започне да расте стремително едва когато повече производители включат в асортимента си подобни модели и потребителите станат по-информирани за тях. В момента само Samsung и Sharp предлагат на пазара 8K телевизори, поради което сегментът е малък.

Междувременно, IHS очаква популярността на 8K TV да нараства с времето. Според анализаторите, към 2020 г. производителите ще пуснат на пазара около 1,89 млн. подобни телевизори, а след две години доставките щели да възлязат на 5,41 млн. броя.

Коментари по темата: „Анализатори охладиха ентусиазма около 8К телевизорите”

добавете коментар...

  1. Той

    Няма достатъчно съдържание с 8K, вярно е, дори сега по телевизията няма канали с 4K или дори Full HD, аз ще си купя телевизор с резолюция 8K след години и ще гледам купени филми, защото и тогава българската телевизия ще е много изостанала.

  2. Иван

    То няма достатъчно HD (720p) съдържание в БГ, ?? 8к?? Да не говорим 1е 90 % от БГ телевизията е SD.

  3. ЛудЛУд

    Ами реално 8к телевизорите са 33 милиона пиксела или иначе казано 33MP сателитна, кабелна, интерактивна или каквато я наричат телевизията 95% от каналите са смесица от HD и FullHD демек 1 до 2 MP разделителна способност и останалите 5% са канали със 4К резолюция или 8 MP. Видео съдържанието което заснемат повечето хората с телефони и цифрови фотоапарати е 60% FullHD и 20% HD и 20% 4K. Дефакто единствено на снимки ще имат ефект тея 8К телевизори понеже повечето телефони и цифрови фотоапарати снима със масово на днешно време със средно 20 MP и нагоре. Е ся ако сте снимали със Nokia 808 или Lumia 1020 и на 8к телевизор нема да може да видите пълната резолюция на снимките :D. Но никий не си взема телевизор или монитор с висока резолюция заради снимки освен ако не извършва някакъв вид обработка на изображения. Зима си човек на днешно време 4К телевизор и забравия следващите 10 години за телевизор стига да работят като телефизорите едно време. Аз имам Още една Тошиба 21 инча с кинескоп цветен с разделителна способност от сорта на 0,3 MP на над 26 години и пак се гледа телевизия на него и колоните са много по добри и по качествен звук вадят от сегашните LCD, Oled-чета и темподобни.

  4. :-)

    “Ако по-рано очакванията за доставки на 8К телевизори на световния пазар възлизаха на 905 хиляди броя, сегашната прогноза е за двойно по-малък обем – около 430 млн. броя.”

    Туй хиляди, милиони за нищо ги нямата значи.

Коментар