VR шоу показва потъналите кораби в Черно море

VR очилата показват уникална гледка – „спящите“ на дъното на Черно море старинни кораби

Интерактивна триизмерна визуализация ще показва старинни кораби, круширали през вековете и останали завинаги на дъното на Черно море край Созопол, датиращи от времената между 4-3 век пр. н.е. до 19 век, стана ясно днес на пресконференция в София.

Първото шоу, което ще бъде видим чрез очила за виртуална реалност, ще е на огромен кораб от 14 век, чиято конструкция се счита за прототип на кораба на Марко Поло. Уникалното триизмерно шоу ще се появи до няколко седмици в Музейко. Поетапно към изложбата ще се добавят още и още 3D модели.

Този кораб и още над 60 плавателни съда, „спящи” на дъното на Черно море край Созопол, бяха открити като част от проекта за подводна археология Black Sea MAP – най-големият и най-високотехнологичен проект за подводна археология, реализиран в света досега. Той продължи три години и приключи в края на това лято.

Най-старият кораб, намерен на дъното, е на възраст 2400 години

В екипа участваха Центърът за морска археология в Университета Саутхемптън, Центърът за подводна археология в Созопол, водещи учени от цял свят. Експедицията се считаше за много обещаваща, тъй като на дълбочина под 200 метра Черно море е доминирано от безкислородна среда. Това означава, че всички кораби, претърпели крушение, трябва да са много добре запазени.

Откритията на екипа потвърдиха тезата и дори надминаха очакванията на археолозите. Най-старият кораб, намерен на дъното, е на възраст 2400 години, сподели доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Археологическия институт с музей при БАН, който бе домакин на заключителната конференция по проекта.

Проектът променя представите ни за историята, за корабоплаването в този регион от света, каза доц. Людмил Вагалински

В Музейко гостите ще разглеждат корабите, открити край Созопол, чрез VR хедсет, благодарение на който човек може да се „озове” на морското дъно – пред спиращата дъха подводна гледка, която археолозите-изследователи са видели благодарение на супервисокотехнологично оборудване, каквото не е използвано никога досега в подводната археология.

Освен гледката, която може да се види с 3D очилата, има и няколко десетки макети – триизмерни модели на корабите, отпечатани на 3D принтер. Заедно със снимките от експедицията, отпечатани в „плакатен” формат, изложбата разкрива всичко за уникалните находки на дъното на Черното море при Созопол. А те са наистина забележителни.

Някои кораби са уникални, защото историците знаят за тяхното съществуване само от древни рисунки и сказания. Така например, наскоро на дъното бе намерен кораб от елинистичния период. Той не е виждан никога досега от хора, освен на изображения върху древногръцки вази.

Гостите на заключителната конференция по Black Sea MAP първи опитаха интерактивна триизмерна визуализация на старинните кораби, намерени край Созопол

Проектът променя представите ни за историята, за корабоплаването в този регион от света, каза доц. Вагалински. Променя се и световното знание за биологията – в рамките на експедицията бяха открити уникални бактерии, които живеят в суровата безкислородна среда на дъното на Черно море.

Историята бе „пренаписана”: доказано е, че до неотдавна нивото на морето е било с около 110 метра по-ниско от сегашното си равнище, а бреговете му са се намирали на 70-80 км навътре от сегашния бряг.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „VR шоу показва потъналите кораби в Черно море”

добавете коментар...

  1. Божидар

    Доколкото си спомням Марко Поло е пътувал с магаре, не с копраб. А как са му намерили “кораба”?

Коментар