ИТ кадри от топ икономики искат обратно в България

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, а други 21% се колебаят. Това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) сред повече от 4000 наши сънародници в над 70 държави.

Според проучването, две трети от всички анкетирани, които биха се завърнали, са с висше образование. А най-голям брой желаещи да се завърнат в България има във водещите икономики – Англия, Германия и САЩ. Една трета от анкетираните споделят, че основната им мотивация да се завърнат е възможността за развитие.

„Тези резултати са изключително обнадеждаващи. Ние ще стартираме кампания „ЗАвръщането”, за да привлечем тези хора в софтуерната индустрия, където изпитваме остър недостиг на кадри, а възможностите за развитие са много“, коментира Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ.

Над половината от анкетираните българи в чужбина са склонни да се завърнат

През последните пет години българската софтуерна индустрия се развива с изключително бързи темпове. През 2017 г. ръстът на бранша е почти 20%. Оперативните приходи са на стойност 2,54 млрд.лв., което е двойно увеличение спрямо 2012 г., сочи барометърът за състоянието на софтуерната индустрия, който БАСКОМ изготвя ежегодно.

Към момента в бранша са заети над 27 хил. души, обясни Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ. През 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се е увеличил с 15% спрямо предходната година. В тези цифри не са включени специалистите, които работят в другите отрасли като банковия сектор, телекомуникации и т.н.

Същевременно всяка втора софтуерна компания планира 25-50% ръст през следващата година, но прогнозата за цялата индустрия е само 10% ръст, поради липса на достатъчно кадри.

На фона на тези възможности, близо 60% от анкетираните заявяват, че биха работили в българската ИТ индустрия, но само 20% имат необходимата квалификация.

Повече от половината анкетирани биха работили в ИТ индустрията ни

„В България имаме вече добре развита екосистема от университети и академии, както и програми на самите компании за квалификация на специалисти. Подготовката е практически насочена, така че се създават кадри с реални умения“, посочи Бистра Папазова, ръководител на инициативата „ЗАвръщането”.

По нейните думи, фактът, че тук се разработват нови софтуерни продукти, дава възможност за утвърдени специалисти да работят по проекти с висока добавена стойност и да заемат по-отговорни позиции. Според Барометъра, всеки пети зает в индустрията не е ИТ специалист.

Докладът е разработен въз основа на данни от допитване до членуващите компании, както и анализ на софтуерната индустрия в България, изготвен от независимата консултантска компания CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co., по поръчка на БАСКОМ.

Коментари по темата: „ИТ кадри от топ икономики искат обратно в България”

добавете коментар...

  1. ха

    Те заплатите ниски, защото ново-постъпващите и за толкова не могат да заработят. Който си става не остава… А на старите качествени работещи кадри защо да им вдигаш заплатата, след като не протестират (поне не е масово). Да наистина камъкът си стои на мястото и плесенясва…

  2. АЗ

    АБЕ С ТАКИВА ЛИ ПЛОСКИ СТАТИИ ЩЕ ВРЪЩАТЕ ХОРАТА? МНОГО СТЕ СМЕШНИ И ТОЯ РЕВ ЕЖЕДНЕВНО ПО ТВ -НЯМА КАДРИИИИ… ВТРЪСНАХТЕ ВЕЧЕ! АМИ ВДИГАЙТЕ НАКРАЯ ЗАПАЛТИ! ПИСНА НИ ОТ МАЛОУМНИ ИДЕИ – ИНИЦИАТИВИ, ВНОС НА УКРИ, ДУХАЛНО ОБУЧЕНИЕ , КВИ ЛИ НЕ БЛА БЛА…

  3. Saevar

    Исландия!

  4. До Saevar

    Saevar, ако не е тайна, плс кажи къде си

  5. :)

    Мдаааа, сигурен съм, че си щастлив …ама друг път. И аз печеля добре но ме дразни целият социален аспект в милата родина. Страна в която циганите вземат повече от родителите ни и по улиците стават гадости …зарежи това, че си останал в България и си щастлив или си се реализирал достатъчно добре 🙂

  6. Anonymous

    Ще ни се връщат гнилите ябълки от чужбина. А относно камъка си тежи на мястото и само плесенясва от щастие.

  7. отдел "ИО"

    Може, може, само мерак се иска. Вие нямате желание. Аз останах в България, вече е късно на 40г. съм, но разгърнах потенциала си доста добре. Може да не печеля, колкото в чужбина, но съм си на мястото, реализиран и щастлив. “Камъка си тежи на мястото” – са казали старите българи.

  8. zandeto

    Абсолютно съм съгласен със Saevar. Няма как да стане просто

  9. Фофу

    Saevar, както го каза, няма начин да не си в мама си Раша. Нали ??

  10. Saevar

    едно е да искаш друго е да го наравиш, давам малък пример от моя гледна точка,
    и аз искам да се прибера но: 26 работни дни платена оспуск, кетъринг фирма която готви за нас с избор на меню, няма стриктно дали идваш на работа на време или закъсняваш или работиш от дома, в държавата където живея корупцията е на минимум, хубави пътища и инфраструктура, добра зрдравна система, бюрокрацията сведена до минимум (трябва ми документ от институция само с 1 имейл става), това са опорните точки които ме задържат тук където съм и примера е максимално кратък, който дадох по горе, ето и за това няма как да се прибера, колкото и да искам.

Коментар