Qualcomm заделя $100 млн. за инвестиции в AI стартъпи

Надпреварата във „въоръжаването“ с изкуствен интелект се разгорещява все повече на всички нива. Разработчикът на чипове Qualcomm е най-новият участник в това състезание.

Вчера американската компания обяви, че създава фонд на стойност 100 милиона долара, който ще инвестира в новостартиращи фирми, работещи върху технологии за изкуствен интелект.

Qualcomm Ventures AI Fund вече е направил и първата си инвестиция в AnyVision – млада компания, която създава системи за разпознаване на лица, тела и обекти. Фондът не посочи какъв е обемът на вложението в стартъпа.

Новият фонд ще се съсредоточи върху системи за изкуствен интелект, които се разработват за използване в автономни автомобили, роботи и платформи за машинно обучение.

С това чипмейкърът от Сан Диего се присъединява към кохортата от високотехнологични компании като Intel, Micron Technology и Nvidia, които мощно инвестират в изкуствен интелект. Самата Intel чрез своя фонд за рисков капитал вече е наляла над 1 млрд. долара в AI през последните години.

Коментар