Учени топят злато при стайна температура

Изследователи от Технологичния университет Чалмърс установиха, че електромагнитното поле може да разтопи злато при стайна температура

Топенето на златото обикновено изисква температури над 1064°C, но екип от изследователи наскоро намери начин да топи ценния метал при… стайна температура! Това е възможно с помощта на електрическо поле и електронен микроскоп.

Въпреки че всички сме запознати с явлението топене, повечето от нас наистина не познават физиката зад този процес. По същество, когато нещо се топи, връзките между молекулите се разпадат и молекулите започват да се движат свободно. Те преминават, например, от добре подредената структура на кубчето лед към по-малко подреденото състояние на безформената локва вода.

Обичайно тази промяна се постига чрез топлина, която дава нужната енергия за разкъсване на връзките. Тя обаче не е единствена. Подобна роля играе и налягането. Експериментите с тези условия са позволили на учените да направят ред неочаквани неща, като да замразят вода при температури, които са доста над обичайната й точка на кипене.

В новото си проучване изследователите от Технологичния университет Чалмърс намесили още един фактор: електромагнитното поле поле. Екипът поставил малък къс злато под електронен микроскоп и го наблюдавал при най-високото ниво на увеличение. После бавно увеличили силата на електрическото поле, за да видят как реагират златните атоми.

Учените установили, че електрическото поле е възбудило атомите в най-горните слоеве на златото. Това ги накарало да се освободят от по-голямата „буца“, което по същество означава, че полето разтапя материала при стайна температура. Промяната е обратима, тъй като изключването на електрическото поле позволило на златото да се втвърди отново.

„Бях наистина зашеметен от откритието“, казва Лудвиг де Кноп, първи автор на изследването. „Това е необикновено явление и ни дава нови, фундаментални знания за златото“, цитиран от newatlas.com.

Екипът не е напълно сигурен как работи техниката за разтопяване на златото при стайна температура и учените възнамеряват да изследват този процес в бъдеще. Това може да отключи нови и важни техники и приложения.

„Тъй като можем да контролираме и променяме свойствата на повърхностните атомни слоеве, това отваря пътя към редица различни приложения“, казва Ева Олсон, съавтор на изследването, публикувано в списание Physical Review Materials. „Например, технологията може да бъде използвана за различни видове сензори, катализатори и транзистори“.

Коментари по темата: „Учени топят злато при стайна температура”

добавете коментар...

  1. Мими

    При каква температатура се втвърдява златото

  2. ха

    Вихрови токове в немагнитен материал?

  3. Anonymous

    Вихрови токове и скин ефект?

  4. Silver

    Атомно подравяване – разтопен слой + ток

Коментар