ИТ гиганти купували злато, добито нелегално в Бразилия

Златото, наред с други ценни метали, се използва в производството на електроника
(снимка: CC0 Public Domain)

Няколко от най-големите технологични компании бяха уличени в сделки по покупка на незаконно добито злато от Бразилия. Сред тях фигурират Apple, Microsoft и други големи ИТ фирми.

Производството на електроника използва много ценни природни ресурси, включително благородни метали. Голямото търсене на такива суровини осигурява работа не само на официални, но и на много нелегални минни компании. Изглежда, че Apple, Google, Microsoft и Amazon са купили злато, незаконно добито в Бразилия, за да произвеждат своите устройства.

Четирите ИТ гиганта са използвали в производството си злато, незаконно добито на територия, принадлежаща на местните коренни народи в Бразилия, твърди 9to5mac, позовавайки се на Repórter Brasil. Златото е употребено в смартфони и компютри под марките на Apple и Microsoft, както и в сървърно оборудване на Google и Amazon.

Според документи, станали достояние на участниците в журналистическо разследване, компаниите са купували злато от преработващите фабрики Chimet и Marsam между 2020 и 2021 г. И двете предприятия са разследвани от бразилските федерални власти за незаконен добив на природни ресурси, както и за увреждане на околната среда.

Въпреки че добивът на природни ресурси в земите на местните коренни жители в Бразилия е забранен, някои компании все още извършват такава дейност. Поради това горите на заливната низина на Амазонка изчезват, а водите на реката са замърсени с живак.

Освен това незаконният добив на ресурси се използва за финансиране на местната организирана престъпност. Броят на въоръжените нападения срещу коренното население се е увеличил значително през последните години, поради разрастването на минните компании.

Всяка компания, чиито акции се търгуват на американските борси, трябва да докладва за производството на нейните доставчици на природни ресурси. Въпреки че са разследвани в Бразилия, Chimet и Marsam са сертифицирани в САЩ и Европа, което поставя под съмнение дали технологичните гиганти и американските власти са заинтересовани за произхода на природните ресурси.

В отговор на журналистическо питане по случая Apple казва, че вече не купува злато от Marsam. Но технологичният гигант от Купертино пренебрегва въпроса за сътрудничеството с Chimet. Apple също така подчертава, че се придържа към строги стандарти в партньорствата и непрекъснато работи за опазване на околната среда и живота на милиони хора, по един или друг начин свързани с веригата за доставки.

Правителството на САЩ също е отказало да коментира публикацията, а Лондонската асоциация на пазара за ценни метали казва, че вече е запозната с разследването в Бразилия и е започнала процес на преглед на сертификатите на двете  ресурсни компании.

Коментари по темата: „ИТ гиганти купували злато, добито нелегално в Бразилия”

добавете коментар...

  1. flashko

    ‘Въпреки че са разследвани в Бразилия, Chimet и Marsam са сертифицирани в САЩ и Европа, което поставя под съмнение дали технологичните гиганти и американските власти са заинтересовани за произхода на природните ресурси.’

    Разбира се, че не им дреме за произхода. Важното е да имат все по-голяма печалба.

Коментар