Електромобилите поскъпват, средната цена превиши $66 000 в САЩ

Eлектромобилите в САЩ са средно с 18 000 долара по-скъпи от колите с ДВГ
(снимка: CC0 Public Domain)

Електрическите превозни средства продължават да поскъпват. Актуалната статистика сочи, че средната цена на електрически автомобил в САЩ вече е над 66 000 долара. Е-возилата поскъпват толкова бързо, колкото и колите с двигатели с вътрешно горене.

Нарастващите цени на материалите и логистиката значително увеличават себестойността на електрическите превозни средства. Утвърдените производители не се колебаят редовно да повишават цените на своите електрически коли, докато стартиращите фирми се опитват да съберат допълнителни средства, за да започнат производство.

Проучване на Kelley Blue Book установи, че през юни електрическите превозни средства в САЩ са поскъпнали със същия темп като ДВГ автомобилите. Анализът, данни от който публикува Electrek, съдържа информация за динамиката на средните цени на дребно за леки автомобили.

През юни средната продажна цена на електрическа кола се е увеличила с 3,8% спрямо май и достига над $66 000, а на годишна база се е увеличила със солидните 13,7%. В същото време цените на автомобилите като цяло са поскъпнали с 12,7% за една година.

При колите на Tesla, които все още са водещи на американския пазар на електрически автомобили, средната цена през юни се е увеличила с 5,3% спрямо май до $68 392, а ръстът на годишна база е 11,8%. Приблизително същата динамика следват и цените на ДВГ автомобилите на премиум марки като BMW.

Същевременно средната цена на автомобилите Honda и Hyundai през последните 12 месеца е нараснала още повече, съответно с 13,9 и 13,6%.

Средната цена на лек автомобил с двигател с вътрешно горене на американския пазар през юни не надвишава $48 043, така че електрическите автомобили се оказват по-скъпи с $18 000. Дори и на такъв голям пазар е-коли карат ограничен кръг от хора, които могат да отделят значителна сума за покупката им.

Изглежда, че обикновените хора могат само да мечтаят за скорошна поява на „народни електрически превозни средства”, от които да се възползват в ежедневието си.

Коментар