Биткойн поскъпва по-силно от златото през 2023 г.

Биткойн си възвърна интереса от страна на инвеститорите
(снимка: CC0 Public Domain)

Първото тримесечие на 2023 година, през което биткойн добави 72% към стойността си, обещава да бъде най-успешното за популярната криптовалута през последните две години, сочи статистиката.

Ценовото представяне на биткойн надмина това на Nasdaq 100 и златото, като индексът се повиши с 15% за периода януари-март, а златото с 9%. След биткойн, други криптовалути също поскъпнаха, включително етериум, която добави 50% към стойността си.

В началото на годината цената на биткойн се колебаеше около границата от 16 000 долара, а вчера достигна 28 000 долара. В резултат на това пазарната капитализация на най-голямата криптовалута надхвърли 542 милиарда долара.

Положителната динамика на биткойн върви в крак с икономическата ситуация в Съединените щати: инвеститорите очакват Фед да забави растежа на основния лихвен процент през тази година, което се отразява положително на цената на други рискови активи, тъй като инфлацията също се забавя, отбелязва MarketInsider.

Друг положителен фактор, колкото и да е странно, беше колапсът на свързаните с криптовалутите банки Silicon Valley Bank и Signature Bank – Федералният резерв се зае да защити своите клиенти и биткойн отново започна да привлича инвиститори.

В комбинация с ниския индекс на потребителските цени, самата цена на биткойн се превърна във фактор за завръщането на търговците на дребно в сектора на криптовалутите.

Коментар