Полимер улавя златото от електронния боклук

Платки и друга електроника са източник за извличане на редки метали, включително злато
(снимка: CC0 Public Domain)

Корейски учени усвоиха нова технология за извличане на златни атоми от електронния боклук. Те използват разтвор от киселина и специален полимер с много висока ефективност.

Проблемът с рециклирането на електронния боклук е особено актуален и все още остава нерешен. Той не опира просто до унищожаване на е-боклука, а за това как ефективно да се извличат редки и скъпоценни метали за повторна употреба от чипове, дънни платки и устройства. Решението може да бъде ново поколение реагенти.

Изследователи от Корейския институт за напреднали науки и технологии (KAIST) са разработили полимер, който може ефективно да улавя метални атоми в разтвор, съобщи за иновацията Ars Technica. Органичното съединение, наречено порфирин, представлява вещество с много малки пори, които служат като енергийни капани за атомите на редки и скъпоценни метали.

За улавяне на атомите на ценни метали от е-отпадъци, печатните платки и електронните компоненти се разтварят в киселина, след което към разтвора се добавя полимер. Златото се оказа най-податливо на полимера, като се абсорбира от порите на веществото 10 пъти повече от други метали, например платина.

Технологията за извличане на злато от е-отпадъци с помощта на порфирин
(илюстрация: Yeongran Hong)

Извличането на 99% от златото в разтвора отнема около 30 минути. Технологията позволява по този начин да се извлекат до 94% от златото в печатни платки, което е доказано първо теоретично, а след това потвърдено и експериментално. Важното е, че полимерът може да се използва многократно, в друга реакция с киселината, след като отдаде събраното злато.

Подобна технология за рециклиране на е-отпадъци изглежда икономически по-изгодна от процесите на топене на отпадъци. Според разработчиците, един грам полимер струва 5 долара и позволява извличане на злато за 64 долара. А при многократна употреба разходите за намаляват още повече.

Коментар