IKEA свързва умните си мебели към Xiaomi IoT

Китайският производител на потребителска електроника Xiaomi обяви в Пекин стратегическо споразумение с шведската компания за мебели IKEA. Двете фирми ще си партнират в сферата на изкуствения интелект и интернет на нещата, съобщи Gizchina.com.

В рамките на партньорството цялата гама умни осветителни тела на IKEA ще бъде свързана към платформата Xiaomi IoT. За шведския гигант това е първи опит за сътрудничество с китайска технологична компания.

Двете страни се надяват, че глобалното им партньорство ще допринесе за популяризиране на умните домове по целия свят. Очаква се още през декември т.г. смарт мебелите на IKEA да станат управляеми с помощта на приложенията Mijia APP или Xiao AI.

Обединяването на изкуствения интелект и интернет на нещата (AI+IoT) се явява основна стратегия на Xaiomi Group. Решения AI+IoT ще се внедряват повсеместно в следващите три до пет години, разкривайки интересни възможности за взаимодействия.

Xiaomi развива IoT още от 2014 г., като в момента екосистемата на компанията включва близо 2000 модела устройства, а броят на връзките превишава 132 милиона. Около 100 милиона устройства се активират от Xiao AI, а общият брой активации е над 8 милиарда, извършвани от 34 милиона потребители ежемесечно.

Коментар