Роботите ще взимат задачите, но не и работата

86% от работодателите не планират намаляване на персонала заради роботизацията, сочат резултатите от глобално изследване на Manpower в 42 държави, представени по време на Форум „Студентите питат – бизнесът и науката отговарят“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

В България делът на фирмите, които смятат да съкращават служители за сметка на въвеждане на автоматизация, варира от 1 до 10%. От изследваните 42 държави само в Австрия между 10 и 20% от работодателите смятат да прибегнат до тази мярка, съобщи Мария Лазова, мениджър „Бизнес развитие“ в Manpower.

Роботите ще взимат задачите, но не и работата. Ще се появяват нови дейности, с които да се ангажира човешкият ресурс, сочи изследването. Функциите в организациите, които ще бъдат засегнати от роботизацията, са административни и офис дейности, финанси и счетоводство, човешки ресурси, производство, директно обслужване на клиенти и ИТ.

Човешките умения изпъкват в дигиталната ера, показва проучването. Те са важни при комуникацията и при вземане на решения в трудни ситуации. В настоящия момент не може да се предвиди какви ще бъдат 65% от дейностите, така че и технологиите, които ще улесняват процесите, също са неизвестни.

Никой работодател няма да се освобождава от талантливите служители, въпреки автоматизацията, заявиха експерти на форум в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“

Със сигурност може да се каже обаче, че никой няма да се освобождава от талантливите служители, подчерта Лазова. Човешките силни страни, комбинирани с техническо и дигитално ноу-хау, както и отличното говоримо и писмено владеене на чужди езици и способността да се решават проблеми ще бъдат едни от най-търсените от работодателите. Идеалният служител трябва да притежава точния микс от умения.

„Да откриеш човек, който отговаря съвсем точно на изискванията за съответна позиция, е погрешно. Работодателите трябва да избират кадри, които са готови да се учат“, каза още Мария Лазова.

Проучвания показват, че в САЩ през 2020 г. ще има недостиг на 2 млн. души в производствената сфера, а голяма част от местата са за инженери. За да не се усети тази липса, е създадена програма за преквалификация на пенсионирани военни инженери, които след тримесечно обучение са готови за вакантните места.

Коментар