Японски ТВ канал излъчва в 8К резолюция

Японската ТВ мрежа NHK даде старт на 8К ера в телевизията

След няколко години изпитания, японският телевизионен канал NHK започна комерсиално спътниково излъчване на видео с резолюция 8К и 24-канален звук (формат 22:2). Услугата е уникална в световен мащаб, подчертават от NHK.

Първият филм в новия формат е „2001: Космическа одисея“ на режисьора Стенли Кубрик. За да обезпечи 8К качество, студио Warner Bros. Entertainment е трябвало да дигитализира наново 70-мм филмова лента.

Въпреки че картина с резолюция 8К е достъпна за всички в Япония, малцина могат да си позволят подобен лукс, заради скъпата техника. Така например, миналия месец Sharp пусна в продажба телевизори Super Hi-Vision-ready със съответния вграден приемник, но цената им започва от 6600 долара.

За приемане на 8К сигнал от наличното оборудване са необходими специализиран приемник и антена, които също струват немалко пари. Сдържащи фактори за навлизане на новата ТВ технология са още слабото разпространение на интерфейсите HDMI 2.1 и липсата на външно съдържание с 8К резолюция.

Коментари по темата: „Японски ТВ канал излъчва в 8К резолюция”

добавете коментар...

  1. Сър Стенли Ройс

    Евала на японците. Както е написал някой преди мен, водят останалия свят с няколко обиколки и то във всяко отношение, технологично, като продължителност на живота, като липса на престъпност, и т.н. Като всяка нова технология и тази в началото ще е скъпа. Преди 5 години малцина можеха да си позволят 4К телевизор, а днес са напълно достъпно.

  2. :о)

    Японците са уникални по принцип, само това мога да кажа…
    Далече преди развитието на останалия свят…

  3. Нико

    Нас още ни зарибяват с Planeta HD.

  4. 50

    Първият филм трябваше да е кацнето на луната от Стенли Кубрик.

Коментар