Samsung пръв ще пусне 5G смартфон в САЩ

Телеком операторът Verizon Communications работи съвместно със Samsung Electronics по пускане на първия 5G смартфон на пазара в САЩ. Очаква се устройството да се появи през първата половина на 2019 г., съобщи Ройтерс.

Новината идва скоро след като стана ясно, че iPhone на Apple с поддръжка на 5G ще излезе на пазара не по-рано от 2020 г. Така Samsung отново ще изпревари своя конкурент в нова пазарна ниша – подобно на OLED дисплеите, Apple ще се окаже в догонваща позиция.

Verizon и Samsung планират да покажат прототип на 5G смартфона по време на ежегодния форум „Snapdragon Technology Summit“ тази седмица. Самото им участие в това събитие подсказва, че смартфонът ще използва модем на Qualcomm – това е моделът Snapdragon X50, който премина успешни изпитания още миналата година.

Заради патентния спор с Qualcomm, Apple все още не може да използва 5G модема на компанията и ще трябва да почака Intel да предложи такъв чип. През ноември т.г. американски съд задължи Qualcomm да даде лицензи на някои свои патенти на конкурентни компании, за да могат да разработят 5G модеми. В частност, лиценз трябва да получи Intel.

Verizon пусна комерсиална 5G услуга през октомври т.г. Миналия месец финансовият директор на компанията Матю Елис заяви, че Verizon ще ориентира към по-широка аудитория своя домашен широколентов 5G рутер след приемане на световни стандарти за новата технология.

Коментар