Microsoft превръща Edge в клонинг на Chromе

Изненадващ ход предприема Microsoft по отношение на своя браузър Edge, който бе лансиран като наследник на Internet Explorer и е браузър по подразбиране в Windows 10. Според публикации, Microsoft преработва Edge на базата на Chromium.

Повечето от днешните браузъри стъпват именно на Chromium – проекта на Google, който е в основата и на най-популярния браузър в света – Chrome. Публикация в Windows Central твърди, че Microsoft ще се откаже от собствения си енджин EdgeHTML в полза на Chromium, който използва енджини Blink и V8.

С други думи, Edge ще стане поредния клонинг на Chrome. Такива са също браузъри като Opera и Vivaldi, докато Mozilla Firefox стъпва на Gecko енджин, а от 2016 г. компанията развива собствена технология Quantum.

Новият браузър ще замени Edge в Windows 10, но засега няма информация дали Microsoft ще смени и неговото име. Версията се разработва под кодово име Anaheim и се очаква да излезе през първата половина на следващата година.

Коментари по темата: „Microsoft превръща Edge в клонинг на Chromе”

добавете коментар...

  1. haha

    Още ползвам като основен браузър IE11 с Win7 и нямам съмнение, че от всичките други, които съм инсталирал, вкл. Chrome, е най-бързият. Разбирам, че ще скандализирам маса “специалисти”, със сигурност вече е морално остарял и не актуален. Само че си работи прекрасно и е много бърз. За съжаление, заради изоставянето му и неразвиването му, вече много сайтове отказват да зареждат уеб приложения в него. MS си прецакаха един утвърден продукт, заменяйки го с недоразумението си Edge.

  2. Cybercop

    С други думи – няма да стане клонинг на Google Chrome (абсурдно умозаключение), дори да ползва Blink за двигател, а свободният проект Chromium вероятно ще се сдобие с още един голям спонсор.

  3. Saevar

    хаха, кво стана с IE … сега ако си махнат и ядрото на ОС-а и го заменят с ядро базирано на Юникс ще става хептян за работа тва недоразумение техния ОС

Коментар