Nokia взе нов заем за 5G разработки

Nokia си осигури заем в размер на 250 млн. евро от Скандинавската инвестиционна банка (NIB). Компанията ще използва парите за финансиране на научноизследователска и развойна дейност в областта на 5G в Европа през следващите две години.

Заемът идва малко след подписването на договор за кредит между Nokia и Европейската инвестиционна банка за 500 млн. евро през август. Това финансиране също е предназначено за подсилване на научно-изследователската работа на компанията в областта на 5G системите в Европа.

Nokia ще използва заема от NIB за финансиране на дейностите й за развитие на 5G между 2018 и 2020 г., като се фокусира върху „разработването на нови цялостни продукти, свързани с 5G, за различни бизнес-области“, съобщи Mobileworldlive.com.

Програмата за научно-изследователска работа на компанията в сферата на 5G системите се фокусира и върху въвеждането на IoT. Работи се по създаване на широк спектър от устройства, например домашни уреди, превозни средства и други видове електроника, които могат да обменят данни безжично.

Кристиан Пуулла, главен финансов директор на Nokia, каза, че NIB споделя „възгледа [на компанията] за революционния характер на 5G“. „Това финансиране ще продължи да подкрепя научноизследователската и развойната ни дейност в Европа в областта на 5G и инерцията, която вече набрахме тази година, започвайки ерата на 5G“, добави той.

Очаква се развитите страни в Европа да пуснат комерсиални 5G мрежи през 2019 г., малко след американските и азиатските лидери в Япония, Китай и Южна Корея.

Коментар