120 млн. в развитите икономики трябва да се преквалифицират

Мениджърите и служителите са съгласни, че изкуственият интелект (AI) ще преобрази начина на работа, но според нови проучвания на IBM, малка част от тях са подготвени да се възползват от този потенциал.

През следващите три години 120 милиона работници в десетте най-развити икономики ще трябва да бъдат обучени наново и преквалифицирани в отговор на навлизането на AI и интелигентната автоматизация, сочи прогнозата.

Две трети от изпълнителните директори казват, че изкуственият интелект би довел до значителни ползи за техния бизнес, но само 11% от HR ръководителите заявяват, че в техните организации работят с AI и имат уменията да прилагат науката за данните и машинното обучение, за да реализират този потенциал.

82% от служителите вярват, че изкуственият интелект дава конкурентно предимство, но половината от тях смятат също, че компаниите им не са готови, или че корпоративната им култура би попречила да се приложи.

Взимането на решения въз основа на обработени данни, създаването на нови продукти и услуги и проникването на нови пазари изискват нещо повече от революция в уменията“, казва Марк Фостър, старши вице-президент на IBM Global Business Services.

Изкуственият интелект „обещава“ да преобрази както функциите на отделите по човешки ресурси, така и цялостния облик на работата в бъдеще. IBM вярва, че изграждането на работна сила, която да е конкурентоспособна в епохата на изкуствения интелект, зависи толкова от културата и специализираната експертиза, колкото и от технологиите.

IBM Talent & Transformation е нов бизнес в помощ на компаниите и техните служители да просперират в ерата на изкуствения интелект и автоматизацията. Услугата предлага интензивно обучение в уменията за боравене с AI и същевременно помага на бизнесите да направят необходимите трансформации, за да елиминират отклоненията при взимане на решения в подбора и да изградят модерни работни екипи.

Коментар