И във Финландия безплатни курсове за програмисти

Финландската компания Supercell, разработчик на игри, сред които мобилната Clash of Clans, обяви, че ще финансира нова школа по програмиране в Хелзинки. Инициативата е бепзплатна и ще започне от следващата година. С това фирмата се надява да преодолее липсата на квалифицирани програмисти.

Supercell ще я финансира изцяло за първите пет години“, каза изпълнителният директор Илка Паананен на пресконференция, цитиран от Ройтерс. По думите му, общата стойност на инвестицията е между 8 и 10 милиона евро.

Паанан и няколко други висши ръководители на финландски технологични компании наскоро изчислиха, че в Финландия има крещяща нужда от 7000 до 9000 нови програмисти. Недостигът на кадри спъва растежа на технологично ориентираните компании.

Според Пананан, новата школа ще привлича млади хора и студенти на възраст между 18 и 30 години от различен произход и най-вече ще се стреми да привлече жените в ИКТ индустрията, за да се справи с липсата на разнообразие.

Писането на код не е само за мъже с математически мозъци и инженерни наклонности“, каза Паананен, добавяйки, че необходимостта от софтуер се разпространява в обществото и в индустрията навсякъде – от здравеопазването до модата.

Коментари по темата: „И във Финландия безплатни курсове за програмисти”

добавете коментар...

  1. Явно

    програмизъма – е за литературни творци и хуманитарни отклонения

Коментар