Австралия иска криптираните данни на потребителите

Австралия изпадна в ступор, след като долната камара на парламента прие законопроект, принуждаващ високотехнологичните компании като Google, Facebook, Apple и други да дават достъп на полицията до криптирани данни на потребителите си.

Сега проектът е в ръцете на горната камара и трябва да бъде гласуван, за да се превърне – или да не се превърне – в закон. Законопроектът предвижда глоби до 10 млн. австралийски долара за институции и лишаване от свобода за физически лица, които не предадат на полицията данни, свързани с предполагаеми незаконни дейности.

Развитието на случая вълнува и САЩ и целия технологичен свят, защото е на път да се превърне в прецедент. Той би имал много съществена роля в настоящия момент, когато и други страни изследват възможностите да въведат подобни регулации.

Сега Австралия трябва да вземе големия изпит – предстои решението в Генералната асамблея на Сената. Там обаче загрижеността за неприкосновеността на личния живот и сигурността на информацията е по-голям проблем, отбелязват световните агенции.

По-рано през седмицата изглеждаше, че има достатъчно подкрепа от двете големи политически партии в страната, за да може законопроектът да премине, макар и с някои изменения. Основната опозиционна лейбъристка партия обаче заяви в четвъртък, че законопроектът може да подкопае сигурността на данните и да застраши бъдещото споделяне на информация с органите на САЩ.

Редица заинтересовани страни заявиха, че съществува реален риск новите сили да направят австралийците по-малко защитени, отслабвайки криптирането, което защитава националната инфраструктура“, каза Марк Драйфус пред парламента.

Четвъртък беше последният ден от парламентарните заседания за годината преди съкратената сесия през февруари. Това означава, че законопроектът ще „отлежава“ в продължение на още няколко месеца.

Правителството пък заяви, че предложените норми са необходими за противодействие на военните атаки и организираната престъпност и че агенциите за сигурност ще трябва да искат разрешение за достъпа си до лични данни. „Ще се боря за приемането на тези закони за криптирането“, каза пред репортери министър-председателят Скот Морисън.

Коментари по темата: „Австралия иска криптираните данни на потребителите”

добавете коментар...

  1. ха

    Искат личните данни на австралийците да са достъпни не само на американските, но и на австралийските власти. Напълно нормално искане. Очевидно се опасяват единствено от технологията с която това ще бъде направено… Това е подобно на електронното гласуване – много добра идея, но само ако никой от високо не се опита да го фалшифицира. В противен случай става изключителна глупост!

  2. Anonymous

    Дано не го изберат пак и да си имат нормален интернет австралийците

Коментар