Еврокомисар: ЕС трябва да се тревожи за Huawei

Според Андрос Ансип него, китайските компании произвеждат чипове, които могат да се използват „за да се доберат до нашите тайни“  (снимка: Европейска комисия)

Европейският съюз трябва да се тревожи заради Huawei и други китайски технологични компании поради риска, който представляват за промишлеността и сигурността на блока, коментира комисарят по въпросите на технологиите в ЕС в петък.

„Трябва да се безпокоим за тези компании“, каза Андрос Ансип, цитиран от Ройтерс, на пресконференция в Брюксел няколко дни след като ръководител на китайския технологичен гигант Huawei беше арестуван в Канада в рамките на разследване за предполагаеми банкови измами.

Huawei, който има 93 милиарда долара приходи за миналата година и се смята за „национален шампион“ в Китай, напоследък стана „черната овца“ за много западни страни заради връзките си с китайското правителство. Тези връзки породиха опасения, че техниката на производителя може да бъде използвана от Пекин за шпионаж.

Ансип заяви, че се тревожи, че китайските технологични компании са длъжни да сътрудничат на китайските разузнавателни служби. Според него, тези компании произвеждат чипове, които могат да се използват „за да се доберат до нашите тайни“.

„Като нормални, обикновени хора ние трябва да се страхуваме“, каза той, добавяйки, че няма достатъчно информация за неотдавнашния арест в Канада.

Коментари по темата: „Еврокомисар: ЕС трябва да се тревожи за Huawei”

добавете коментар...

  1. Арканзас

    “А кога ЕС ще се заинтересува от US технологични корпорации, които събират потребителски данни и шпионират в полза на САЩ?”

    При това доазано няколко пъти…

  2. Кръстьо

    За да не се страхувате – една голяма компания за електроника в България да доставя части на целия ЕС … и готово !

  3. Аркан

    А кога ЕС ще се заинтересува от US технологични корпорации, които събират потребителски данни и шпионират в полза на САЩ?

Коментар