Индийци купуват част от IBM Software за $1,8 млрд.

Сделката на HCL и IBM е най-голямата покупка от страна на индийска фирма за ИТ услуги (източник: CCO Public Domain)

HCL Technologies ще придобие софтуерни активи от IBM Corp. за 1,8 млрд. долара, съобщиха от компанията днес. Това е най-голямата покупка от страна на индийска фирма за ИТ услуги в историята на технологичната индустрия.

Предмет на сделката са седем софтуерни платформи от IBM. Това е шанс за HCL да разшири присъствието си в области като търговия, сигурност и маркетинг – възможност за над 50 милиарда долара. С подобен ход индийската фирма се надява да увеличи печалбите си, съобщи Ройтерс.

HCL Tech е специализирана в решенията за т. нар. „големи данни“, анализи и изчислителни облаци. Фирмата е собственост на шестия най-богат човек в Индия – Шив Надар. Компанията е по-малка от местните си конкуренти Tata Consultancy Services и Infosys.

Пазарните анализатори не приеха добре новината за сделката. Според някои от тях, покупката няма стратегически смисъл за HCL в дългосрочен план, тъй като фирмата вече поддържа партньорство с IBM за по-голямата част от продуктите, които купува, и „плаща извънредно“ за договора.

Самите продукти, които индийската фирма придобива, са в средата или в края на жизнения си цикъл и вероятно няма да донесат „нещо повече от едноцифрен растеж“, според индийските анализатори Axis Capital. Акциите на компанията поевтиняха след анонса.

За IBM сделката е възможност за по-нататъшно отърваване от старите бизнеси, докато компанията се фокусира върху облачните изчисления. Американският гигант напоследък бе затруднен, заради намаляващите продажби на софтуер и свитото търсене на мейнфрейм сървъри.

Сред активите, които IBM ще продаде, са продуктът за управление на устройства с висока степен на сигурност BigFix, софтуерът за маркетинг-автоматизация Unica и решение за съвместна работа.

Коментар