Безплатна услуга на Microsoft ще осигури родителски контрол в Интернет

Родителите ще могат да наблюдават и контролират какво правят техните деца, когато са онлайн, в Интернет. Новият пакет от уеб услуги Windows Livе на софтуерния гигант Microsoft включва безплатно тази възможност.

Подобни услуги вече се предлагат в Интернет, но платено. Много доставчици на технологии са включили някаква форма на родителски контрол в своите продукти. Компании като Symantec и McAfee предлагат подобно нещо в своя софтуер за защита на информацията.

Сега Microsoft дава на родителите безплатно средство, което е лесно за употреба. Настройките за семейна безопасност, наречени Windows Live Family Safety Settings, ще бъдат на разположение на потребителите през лятото. Те ще позволят на родителите да филтрират сайтове и да получават отчети за посещаваните от техните деца уеб страници. 

Въпреки вниманието, което напоследък се обръща на начина, по който деца и тийнейджъри използват сайтовете в Интернет, и множеството статии за хищниците, които дебнат в Интернет, много родители все още не са наясно какви опасности грозят техните деца в киберпространството. Дори когато родителите са запознати с тези проблеми, често те нямат понятие какво трябва да направят, за да предпазят децата си, освен да наблюдават отблизо как те използват компютъра или да блокират напълно достъпа им до Интернет.

Едно от предимствата на функцията родителски контрол в новия Windows Live е нейната простота и удобство за използване. Именно сложността на софтуера се оказваше пречка за много родители, които не са “на ти” с технологиите и нямат време да инвестират в обучение. Родителите търсят нещо просто, което ще заработи, без те да влагат особени усилия в разучаване и настройка на софтуера. Те просто искат няколко бутона и нищо друго.

Функцията за контрол в Интернет, която Microsoft предлага на загрижените родители, отговаря точно на желанията им – безплатна и лесна. Интересът на Microsoft към подобни контролни функции не е от вчера. Компанията влезе в тази игра преди около четири години с родителските контроли в портала MSN и след това в продукта си Xbox Live. Сега тя вече разполага с една добре отиграна технология, която с времето ще се подобрява още повече.

Включването на родителски контрол в новата услуга Windows Live вероятно ще доведе до повече разбиране на потенциалните заплахи за децата в Интернет. И ще успокои родителите, които искат продукт, който просто работи, без много суетене около него. Родителите често или не разбират опасностите, които се крият в Интернет, или се чудят какво да правят. Те искат средство за контрол, но не знаят какво точно и как да го използват.Сега изглежда ще получат нужния инструмент. ?

Коментар