Китайска провинция налива милиарди в тех-иновации

Инвестиции в размер на 17,5 милиарда долара за пет години ще подсилят високотехнологичния сектор в провинция Жейянг, Китай (източник: CCO Public Domain)

Китайската крайбрежна провинция Жейянг, родина на гиганта в електронната търговия Alibaba, обеща повече от 17 милиарда долара за стимулиране на технологичната индустрия и иновациите в региона през следващите пет години, съобщиха от държавната информационна агенция Синхуа.

Планът е задействан в момент, когато централните и местните власти в Китай предприемат все по-мащабни стъпки за засилване на страдащия частен сектор и повишаване на конкурентоспособността на местните технологични фирми в страната.

Според Синхуа, правителството на провинцията, общината и окръга Жейянг ще изразходват 120 милиарда юана (17,5 милиарда долара) през следващите пет години за „засилване на високотехнологичните и интернет компаниите, както и медицинските изследвания и разработки”.

„Ние ще насочим и социалния капитал, и финансовите институции да инвестират около 290 милиарда юана”, казва информационната агенция, цитирайки Гао Ийнгжонг – ръководител на отдел „Наука и технологии” в местното правителство. „Общата инвестиция за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) се очаква да достигне около 900 милиарда юана”.

Като част от плана провинцията вече въведе 50 мерки за стимулиране на технологичния сектор, включително увеличаване на съотношението на разходите за научноизследователска и развойна дейност в БВП на провинцията, „култивиране” на водещи иноватори и увеличаване на патентните заявки.

Частните предприятия съставляват почти две трети от икономиката в провинция Жейянг през 2017 г., подчертава Синхуа, цитирайки местната статистика.

Коментар