Супермаркет тества роботи-земеделци в полето

10-килограмовият прототип Том, снабден с камери, ще премине из полето и ще начертае карта на нивата – растение по растение (източник: Small Robot Company)

Роботите в земеделието са една от най-обещаващите области на автоматизация. Сега John Lewis Partnership, компанията-майка на Waitrose & Partners, ще тества възможностите на съвременните роботи да работят на полето, след като сключи споразумение със Small Robot Company.

Заедно двете компании ще проведат тригодишен процес на изпитание на миниатюрни фармо-роботи. Те са наречени Том, Дик и Хари. Тримата ще работят на малко поле с размер един хектар, засято с пшеница, за да се види дали автоматизацията може да подобри земеделската ефективност.

Земеделието е един от секторите, в които намесата на роботите има огромен потенциал. Много от дейностите на полето са рутинно повтарящи се операции, извършвани от човек. Например, засаждането на разсада в полето изисква безброй еднообразни навеждания, които могат да се изпълняват по-ефективно от роботи.

Нещо повече, в някои отношения роботите могат да се справят дори по-добре от човека, например при преценяване на влажността на почвата и решаване кога точно да се полива. Освен това роботите могат да работят по всяко време на денонощието.

Том, Дик и Хари ще работят на експериментално поле в Хемпшир. По време на изпитанията 10-килограмовият прототип Том, снабден с камери, ще премине из полето и ще начертае карта на нивата – растение по растение. По своя мащаб такава работа може да се сравни с това човек да излъска пода на зала, търкайки с четка за зъби.

Small Robot Company казва, че ще използва тези данни, за да научи робота да различава между плевелите от полезните растения и да познава терена. Това ще позволи прецизно прилагане на торовете и пестицидите, увеличавайки приходите с до 40% и намалявайки разходите с до 60%.

Роля в цялата тази работа ще има система с изкуствен интелект на име Уилма. Тя ще управлява трите робота, грижейки се за фермата. Прецизният робот за плевене Дик ще използва своето машинно зрение, за да унищожава плевелите чрез лазери, без да навреди на нито едно от полезните растения. Самите те ще бъдат посадени прецизно, на една и съща дълбочина, на равни разстояния, от робота Хари.

Коментари по темата: „Супермаркет тества роботи-земеделци в полето”

добавете коментар...

  1. ха

    Как така на гърба да добавяме нещо. Направо направата на нов робот “Били”, който ще е специализиран в гасенето на пожарите.

  2. Анонимен

    Няма страшно, ще има пожарогасител на гърба.

  3. ха

    Този с лазерите да не направи някой пожар, че после…

Коментар