Соларни „бълхи” в дрехите зареждат мобилни телефони

Дрехите с миниатюрни фотоволтаици изглеждат точно същите като всички други (източник: Nottingham Trent University)

Дрехи с вградени в тях миниатюрни соларни клетки с размер на бълхи могат да зарждат мобилните телефони и други джаджи, натикани по джобовете, докато собствениците им са в движение.

Визията е на Nottingham Trent University, чийто екип е разработил метод за вграждане на миниатюрни слънчеви клетки в прежда, която след това може да се тъче и превръща в облекла. Технологията е тествана и вече е доказала, че може да зарежда мобилен телефон и Fitbit. Клетките са капсулирани в смола, която позволява тъканта да се мие и да се носи като всяка друга одежда.

Миниатюрните фотоволтаици са с три милиметра дължина и 1,5 мм широчина. Те са почти невидими за невъоръжено око и не могат да се усетят от потребителя. Дрехите с тях изглеждат точно същите като всяка друга форма на облекло.

До 200 миниатюрни клетки могат да генерират 2,5-10 волта и до 80 миливата, казват учените. Изследователската група „Advanced University Textiles” е създала мостра с размер 5 на 5 см, с 200 клетки в нея – тя се оказала достатъчна за зареждане на мобилен телефон и Fitbit. Изследователите твърдят, че ако в текстила има 2 000 слънчеви клетки, той би могъл да зарежда смартфон.

„Това е една вълнуваща технология, която може да се използва за захранване със слънчева енергия на носимите устройства, умни дрехи, модни аксесоари”, казва изследователят Ахала Сатарсингх, който е разработил прототипа като част от докторската си дисертация в университета.

По неговите думи, разработката ще позволи на мобилните устройства да бъдат зареждани по екологичен и устойчив начин, който е по-лесен и достъпен за потребителите от когато и да било досега.

Коментар