Говоренето по мобилен телефон увеличава риска от хипертония

Оказва се, че разговорите по мобилен телефон влияят на сърцето, според ново проучване
(снимка: CC0 Public Domain)

Ново изследване алармира за риска от неконтролираната употреба на мобилни телефони. Учените твърдят, че разговорите по телефона повече от 30 минути седмично увеличават шансовете за развитие на хипертония.

Още с появата си, мобилните телефони провокираха страхове за вредното въздействие на тяхното излъчване върху здравето на хората. Слуховете, че мобилният телефон “сварява мозъците”, се оказаха преувеличени, но въпросът за вредата от клетъчните телефони остава открит.

Многогодишно проучване показва, че опасностите от говоренето по мобилен телефон не са там, където изследователите ги търсеха преди. Основната мишена на радиоизлъчването от телефоните се оказва сърцето.

Международен екип от учени начело с професори от Южния медицински университет в Гуанджоу, Китай, изследва навиците и здравето на 212 046 потребители на възраст от 37 до 73 години за период от 12 години, въз основа на данни от проекта Biobank в Обединеното кралство. Всички участници в проучването от двата пола не са имали хипертония преди събирането на данните. С други думи, всички те са били със здрава сърдечно-съдова система… докато телефонът позвъня.

Въпросникът включва продължителността на разговорите, тяхната честота, броят на обажданията на седмица и броят години на използване на мобилни или стационарни телефони (слушалки или високоговорители). За потребител на мобилен телефон се счита човек, който се обажда или получава обаждане поне веднъж седмично. Анализът на данните е тревожен. 

В авторитетното европейско списание European Heart Journal – Digital Health учените публикуват резултати от изследването, според които използването на мобилен телефон за повече от 30 минути седмично повишава риска от хипертония средно с 12%. Половин час на седмица или повече е границата, която разделя хората, които след 12 години остават със здраво сърце и онези, които се сдобиват с високо кръвно.

Проучването взима предвид генетична предразположеност, раса, пол, възраст и редица други фактори. Нищо от това обаче няма значение. Разликата във вероятността от хипертония е само в броя на минутите разговори на седмица – по-малко от 30 минути и повече от това време. И колкото повече минути говорите, толкова по-голяма е вероятността да заболеете от хипертония, която от своя страна увеличава вероятността от инсулти и инфаркти и в крайна сметка от смърт.

„Броят на минутите, прекарани в разговор по мобилен телефон, е важен за здравето на сърцето, като повече минути означават по-голям риск“, казва авторът на изследването професор Шиануи Цин от Южния медицински университет в Гуанджоу. „Годините използване на телефон или хендсфри не оказват влияние върху вероятността от развитие на високо кръвно налягане. Необходими са допълнителни изследвания за потвърждаване на резултатите”.

Днес почти три четвърти от населението на света на възраст над 10 години използва мобилен телефон. Близо 1,3 милиарда възрастни, от 30 до 79 години, страдат от високо кръвно налягане (хипертония). 

Резултатите от предишни проучвания за използването на мобилни телефони и риска от хипертония бяха противоречиви, вероятно защото са включвали говорене, изпращане на текстови съобщения, игри и т.н. Но като цяло ефектът на високочестотния радиосигнал върху кръвоносните съдове е известен и се състои в краткотрайно повишаване на кръвното налягане в момента на повикване.

Средната възраст на участниците в проучването е 54 години, 62% от тях са жени. Мобилни телефони са използвали 88% от участвалите в проучването. По време на 12-годишното проследяване 13 984 (7%) участници развиват хипертония. Потребителите на мобилни телефони са със 7% по-склонни да развият хипертония, отколкото тези, които не ги използват. 

Нещо повече, потребители, които прекарват 30 минути или повече на мобилните си телефони седмично, имат с 12% по-висока склонност да развият хипертония, отколкото тези, които прекарват по-малко от 30 минути на телефоните си седмично. Резултатите са сходни при жените и мъжете.

В сравнение с хората, които прекарват по-малко от 5 минути в разговор на седмица, разговорите от 30 до 59 минути на седмица увеличават риска от развитие на хипертония с 8%, от 1 час до 3 часа увеличават риска с 13%, от 4 до 6 часа – с 16%, а при повече от 6 часа рискът се покачва с 25%.

В същото време не е важно колко години човек използва телефона. Този параметър не е повлиял на риска от развитие на хипертония, нито използването на високоговорител.

Ако човек е генетично или като начин на живот предразположен към хипертония, тогава рискът от появата ѝ се увеличава до 33%, ако говори по мобилен телефон повече от 30 минути на седмица.

„Нашите резултати показват, че говоренето по мобилен телефон може да не повлияе на риска от развитие на високо кръвно налягане, при условие, че седмичното време за разговори не надвишава половин час. Необходими са повече изследвания, за да се възпроизведат тези резултати, но дотогава, за да се запази здравето, разумно е разговорите по мобилния телефон да бъдат сведени до минимум”, заключава проф. Цин.

Коментар