Бум в продажбите на употребявани смартфони

iPhone 12 на Apple е най-търсеният модел на пазара на употребявани смартфони
(снимка: CC0 Public Domain)

Бизнесът с използвани смартфони расте с впечатляващи темпове. През първото тримесечие на 2023 г. продажбите на мобилни устройства втора употреба са донесли на търговците 13,3 милиарда долара, което е с 14% повече спрямо същия период на миналата година и с над 50% отколкото преди две години, сочи доклад на CCS Insight.

Според анализаторите, нарастващата популярност на употребяваните смартфони контрастира със спада на световния пазар на нови смартфони. През януари-март 2023 г. продажбите на нови устройства са намалели с 2% на годишна база.

„Вторичният пазар на смартфони вече достигна значителни нива и стабилно превъзхожда пазара на нови устройства, тъй като стават достъпни все повече качествени продукти от водещи световни марки“, коментира Кейн Маккена, анализатор от CCS Insight.

IPhone 12 на Apple е най-търсеният модел на пазара на употребявани смартфони през първото тримесечието на 2023 г. Това предполага, че потребителите предпочитат премиум устройства. Търсенето на вторичния пазар на смартфони се стимулира също от увеличената наличност на опции за замяна и нарастващия брой продавачи на използвани джаджи.

Втората най-популярна марка е Samsung, но съдейки по данните на CCS Insight, продажбите на употребявани смартфони от южнокорейския производител намаляват, докато устройствата на Apple отбелязват възходяща тенденция.

Говорейки за потенциала на пазара, Саймън Брайънт, вицепрезидент по изследванията в CCS Insight, прогнозира, че през 2023 г. приходите от продажби на използвани смартфони може да надхвърлят 40 милиарда долара.

В проучване от юни анализаторите на TrendForce обявиха, че продажбите на използвани и обновени смартфони са нараснали на фона на продължаващия спад в световната икономика. Експертите предполагат, че популярността на употребяваните смартфони може да ограничи растежа в производството на нови устройства.

TrendForce изчислява, че през второто тримесечие на 2023 г. производителите трябва да пуснат около 260 милиона нови смартфона, което е с около 10% по-малко, в сравнение със същия период на миналата година.

Според изследователската компания IDC, през 2022 г. глобалните доставки на използвани смартфони са нараснали с 11,5% и възлизат на 282,6 милиона броя. Анализаторите очакват през настоящата петилетка този пазар да расте средно с 10,3% годишно. В резултат на това до 2026 г. обемът на доставките на използвани смартфони трябва да надхвърли 413 милиона единици.

Коментар