Франция рециклирала 3800 тона слънчеви модули през 2022 г.

Суровините от остарелите PV панели, които подлежат на рециклиране, ще струват в глобален мащаб 450 милиона долара към 2030 г. (снимка: CC0 Public Domain)

Френската екоорганизация Soren, която събира и рециклира излезли от употреба слънчеви панели, публикува своя годишен отчет за 2022 г. и от него става ясно, че страната е рециклирала 3800 тона фотоволтаични модули през миналата година.

Рециклирането на фотоволтаици е относително млада индустрия, но в страни като Германия и Франция рано инсталираните слъневи системи вече са в края на използваемия си живот. Къде ще се дянат хилядите остарели соларни модули е въпрос, който от доста време притеснява собствениците на фотоволтаични инсталации.

Видно е, че темповете в тази индустрия тепърва ще се ускоряват, като се има предвид нарастващия брой на соларни панели, които се инсталират всяка следваща година. През миналата година Франция е пуснала на пазара повече от 10 милиона фотоволтаични панела с обща мощност около 4 GW, което е увеличение от 25% спрямо 2021 г. и е еквивалентно на около 233 000 тона!

Точното количество на рециклираните френски панели е 3 848 тона. За тях организацията казва, че са „ възстановени“ през 2022 г. Огромната част, 3600 тона, са събрани от рециклиращата организация по места, а 248 тона са донесени и предадени от собствениците.

Рециклирането на соларните панели позволява много от техните компоненти да бъдат оползотворени или използвани повторно. Стъклото съставлява по-голямата част от теглото на слънчевия панел (около 75 процента), а рециклирането на соларно стъкло вече е добре установена практика в света на фотоволтаиката.

Други материали, които лесно се рециклират, включват алуминиевата рамка, медното окабеляване и пластмасовите съединителни кутии. В по-оскъдни количества в соларните панели има сребро, олово, кадмий, както и ценни материали като телур, антимон, галий, индий.

Според Международната агенция за възобновяема енергия, до 2030 г. кумулативната стойност на възстановимите суровини от остарелите PV панели в световен мащаб ще бъде около 450 милиона долара. Това е еквивалентно на цената на суровините, необходими за производството на около 60 милиона нови панели.

Коментар