Употребяваните смартфони стават все по-търсени от купувачите

Стотици милиони използвани смартфони се продават всяка година в света
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните доставки на използвани смартфони са достигнали 282,6 милиона броя през 2022 г., което е с 11,5% повече в сравнение с 2021-а, когато пазарът на такива устройства се измерваше с 253,4 милиона единици, по данни на IDC.

При изчисление на обемите анализаторите взимат предвид както официално възстановените устройства, върнати от потребители на производителите и ремонтирани за препродажба, така и използваните устройства, които се продават от собствениците в текущото им състояние, без освежаване.

IDC прогнозира по-нататъшно увеличение в предлагането на употребявани смартфони: до 2026 г. техният обем трябва да надхвърли 413 милиона единици. Това означава средногодишен темп на растеж (CAGR) от 10,3% за периода 2021-2026 г.

Така наречените програми за замяна, при които потребителите връщат старите си устройства в замяна на нови с доплащане, остават катализатор за пазара на използвани и нови смартфони. Подобни оферти са популярни както на регионалните пазари, където програмите за замяна са все още нови за местните потребители, така и в развитите страни, включително САЩ, Канада и Западна Европа.

През 2022 г. Северна Америка заема 26% от глобалните доставки на използвани смартфони, или 73,5 милиона устройства, според оценки на IDC. Приносът на останалия свят възлиза на 209,1 млн. единици или 74%. До 2026 г. се очаква делът на Северна Америка да спадне до 25,1%, а на останалия свят да нарасне до 75%.

„През 2022 г. пазарът на употребявани устройства успя да нарасне с 11,5%, подпомогнат от 6,1% възстановяване на пазара на нови смартфони, което се наблюдаваше през 2021 г.”, коментира Антъни Скарсела, ръководител на изследователския екип за мобилни телефони на IDC. Според него, употребяваните устройства са по-устойчиви на сътресения на пазара от новите, предвид силното търсене на смартфони в много региони.

Атрактивните цени са от решаващо значение за растежа на този пазар, тъй като основното предимство на употребяваните смартфони остава потенциалът за спестявания. Въпреки това през 2022 г. цените на използваните устройства са се повишили с над 11%. IDC приписва това на проблеми с инвентара при моделите от висок клас, дължащи се на удължаването на циклите за смяна на новите телефони.

По-рано, в края на декември 2022 г., експертите на IDC влошиха прогнозата си за световния пазар на смартфони. Според новата оценка, която е с 2,6% по-ниска от предишната, през изминалата година доставките на смартфони в световен мащаб са намалели с 9,1% до 1,24 милиарда устройства.

Коментар