Търсенето на употребявани смартфони ще расте

Докато продажбите на нови смартфони буксуват, търсенето на употребявани устройства расте
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на смартфони втора употреба, включително официално ремонтирани и използвани, възлизат на 225,4 милиона броя през 2020 г., което е увеличение с 9,2% спрямо 206,5 милиона броя през 2019 г., по данни на  IDC.

Прогнозата сочи, че пазарът на използвани смартфони ще достигне 351,6 милиона броя през 2024 г. при средногодишен темп на растеж (CAGR) от 11,2% в периода 2019-2024. По-голяма част от 9,2-процентния растеж през 2020 г. идва от зрелите пазари, на които търговията имитира форма на субсидия, за да подтикне потребителите да обновят устройствата си.

Доставчици като Apple, Samsung и Huawei разгръщат свои собствени програми с много агресивни предложения. От друга страна, телекомуникационните компании използват пакети със семейни планове и услуги, за да накарат потребителите да оставят старите си устройства.

Въпреки че обемът на вторичния пазар на смартфони през 2020 г. не е толкова голям, колкото се очакваше, той все още се представя добре, в сравнение с пазара на нови устройства, където IDC прогнозира спад от 6,4%. Анализаторите все още очакват двуцифрен годишен ръст през прогнозния период – средно с 11,8%.

За разлика от спада на пазара за нови смартфони през миналата година и прогнозата за минимален ръст през следващите няколко години, вторичният пазар не показва признаци на забавяне, коментира IDC. Обновените и използвани устройства продължават да осигуряват рентабилни алтернативи както на потребителите, така и на бизнесите, които се стремят да спестят пари при покупката на смартфон.

Освен това способността на доставчиците да прокарват по-достъпни ремонтирани устройства на пазари, където обикновено не биха имали присъствие, помага на тези играчи да развият своята марка, както и екосистемата си от приложения, услуги и аксесоари.

Въпреки предизвикателствата от пандемията Covid-19 по отношение на работната сила и логистиката, индустрията успява да задоволи търсенето на ремонтирани смартфони. След като пандемията отшуми, тези, които са инвестирали в технологията за вторичния пазар, ще бъдат добре подготвени да просперират по време на възстановяването.

Според IDC, обновеният смартфон е устройство, което е използвано и оставено на място за събиране от неговия собственик. След като устройството бъде изследвано и класифицирано като подходящо за ремонт, то се изпраща до предприятие за възстановяване и в крайна сметка се продава по вторичен пазарен канал. В тази категория не влизат устройствата от лични продажби.

Коментар