„Умно” видеонаблюдение в Поморие намалило престъпността

През летните месеци са отчетени много добри показатели в противодействието на престъпността и опазването на обществения ред в Поморие, съобщи главен инспектор Георги Куцаров (снимка: Община Поморие)

„Умната” система за видеонаблюдение в Поморие намали престъпността и повиши сигурността по пътищата в района, съобщи началникът на Районно управление „Полиция” – главен инспектор Георги Куцаров, цитиран от БТА.

На среща с представители на туристическия браншо бяха отчетени резултатите от изминалия летен сезон и се обсъдиха основните приоритети в сферата на туризма за сезон 2019. По думите на Куцаров, през месеците юни, юли и август са отчетени много добри показатели по отношение на противодействие на престъпността и с опазването на обществения ред.

Анализът показал, че принос за това имат преди всичко „умната” система за видеонаблюдение, внедрена в началото на сезона, както и електронният анализатор, улавящ наличието на осем наркотични вещества в човешкия организъм.

Системата за видеонаблюдение следи трафика по пътищата, разпознава регистрационни номера на автомобили и дава възможност да се сравняват в реално време с база от данни на МВР, да се засичат опасни обекти, да се подават сигнали за забравен багаж, да се разпознават лица и други.

Системата разполага с камери и записва случващото се през деня и нощта за период от минимум два месеца. 48-те камери са разположени в 24 възлови точки в Поморие, както и на кръстовището на Ахелой.

Въпреки големия брой туристи това лято, при съвместни проверки с Регионалната здравна инспекция на територията на общината не е регистриран нито един реален сигнал за нарушаване на нощната тишина, подчерта Куцаров.

Благодарение на разширението на пътя Слънчев бряг – Бургас значително е намалял и броят на пътните транспортни произшествия както с материални щети, така и с пострадали, допълни началникът на Районно управление „Полиция”.

Цифрите говорят, че Поморие е най-спокойният град по цялото Черноморие. Вече и други общини да изграждат системи за видеонаблюдение, за да направи един общ център за сигурност.

„Вярвам, че това е пътят – модерни технологии, строг контрол и добро взаимодействие между службите. Следващата стъпка е надграждане и внедряване на системата Smart City”, каза кметът Иван Алексиев в края на срещата.

Коментар