Немски регулатор: няма данни, че Huawei шпионира

В Германия нямат доказателства, че техниката на Huawei шпионира (източник: Freeimages.com / Andre Carvalho)

Немският регулатор по информационна сигурност обяви, че до момента не е намерил данни, доказващи, че техниката на Huawei може да се използва за шпионаж от китайското правителство. Новината дойде след серия решения на различни страни да прекратят използването на телеком оборудване от Huawei.

САЩ, Австралия и Япония през последните сдмици въведоха нови регулации, които блокират възможността китайската компания да участва в изграждането на новото поколение 5G мрежи.

Немският регулатор е скептичен относно призивите за бойкот на китайската фирма. Според органа, до момента няма данни, че фирмата е в състояние да използва оборудването си за шпиониране в услуга на Пекин, предаде местното издание Шпигел.

„За подобни крути решения като въвеждането на забрана трябва да имаш твърди доказателства”, коментира Арне Шьонбом, ръководител на германската Федерална служба по информационна сигурност (BSI). Агенцията обаче не е намерила данни, свидетелстващи за подобно нещо.

Експертите на BSI са изследвали внимателно оборудването на Huawei – продукти и компоненти от целия свят. Те са посетили и новооткритата лаборатория на Huawei в Бон, където  германските клиенти могат да проверят лично мерките за кибер-сигурност на фирмата и софтуера в нейните продукти.

Някои наблюдатели обаче гледат с недоверие на изводите на BSI. „Вярвам, че е грешка да се предполага, че подозренията за китайски шпионаж са неоснователни”, коментира Роня Книеп, експерт по сигурността, цитиран от АФП.

Коментари по темата: „Немски регулатор: няма данни, че Huawei шпионира”

добавете коментар...

  1. Ще има и още атаки

    Не че се кефя на китайците, но се радвам, че дръпнах толкова напред. Това показва, че те знаят и могат. Има едно особено чувство на надменност в американците, което ще ги съсипе, ако вече не ги е съсипало. Те какво си мислят, че са центъра на знанието и иновациите. Може би! ?
    Оказва се, че има много фактори които могат да обърнат нещата в развитието на една страна. Склонен съм да вярвам, подчертавам – “вярвам”(нямам възможност да ги изследвам), че продуктите на Huawei са по-“чисти” от тези на Cisco, защото се опитват да се докажат. Според мен Huawei нямат все още никаква полза да се компрометират сами.

  2. Удар под кръста с цел печалба

    Тъсете кой конкурент ще намаже от омаскаряването.

  3. Anonymous

    Щом снабдяват и японците c 5G вече са много напреде.

  4. ха

    „Вярвам, че е грешка да се предполага, че подозренията за китайски шпионаж са неоснователни”
    Май успях да подобря тъпизма който изказва човека:
    „Мисля, че може да вярвам, че е грешка който и да е да предполага, че подозренията за китайски шпионаж е възможно да бъдат пуснати неоснователно”

  5. Saevar

    до Йордан:

    тези тактики са известни на света от хиляди години … нищо ново, Huawei са изгряващ пряк конкурент на Cisco и според мен идеята е да се смаже от рано .. за да може краварските продукти на Cisco да са водещи дълги години….

  6. Йордан

    Е то това си се знаеше. Просто на американците не им харесва, че Huawei дръпнаха толкова напред последно време. И понеже не могат вече да ги изместят с по-добри продукти, се опитват да ги смажат по другия начин – политически.

    И въпреки, че всичко знаят, че Windows 10 е шпионин, на никого не му пука, нали? Не е ли странно?

Коментар