Виртуална глава ще посредничи между човека и компютъра

Изкуственият интелект винаги е предизвиквал голям интерес в научните среди, а и сред широката общественост. През годините непрекъснато се провеждат множество проучвания и опити в тази област. Очаква се умните технологии все повече да заменят човека при извършване на различни дейности.

Един от последните проекти в сферата на изкуствения интелект е спонсориран от Австралийския съвет за проучвания. Организацията отпуска $2,5 милиона за създаване на усъвършенствана форма на изкуствен интелект –  виртуална човешка глава. Тя ще може да общува пълноценно с хората, като една от основните й функции в бъдеще ще е замяната, или поне предоставянето на алтернатива на всякакви уреди за контрол над компютърната техника – клавиатури, мишки, джойстици, системи за гласови команди и др.

В основата на проекта е фотореалистичното човешко изображение. То ще трябва не просто да води естествен разговор, разбирайки смисъла на казаното, но и да разпознава човешките емоции, както и да се справя с различните акценти. Чрез мимики и изражения виртуалното лице ще прави думите си по-разбираеми.

Предвижда се изображението да може да запомня различни личности, заедно с техните имена и характеристики. Впоследствие главата ще проявява различно поведение към отделните хора, ще им говори по различен начин, като отново целта ще бъде максимална степен на разбираемост.

За създаването на виртуалната човешка глава ще бъдат комбинирани последните достижения от различни технологични области. Ще се използват най-новите техники при дигитална анимация, системи за разпознаване на човешката реч, компютърно генериране на диалози с цел конструиране на говор и др.

Специалистите прогнозират широко приложение на дигиталната глава. Тя има потенциала да се превърне в алтернативен контролер за всички устройства, притежаващи дисплей. С нея ще се пести време при работа и достъпът до нужната информация ще става по-бързо.

Дигиталната глава ще може да се използва като образователно средство за най-малките, персонален помощник за хора в неравностойно положение, учител по чужди езици и др. Лесното й приложение в множество области ще гарантира успех на тази технология, смятат учените.

Навлизането на изкуствен интелект на подобно ниво в живота на хората може да доведе и до по-сериозни промени. Някои анализатори прогнозират, че след време множество служебни постове, изискващи еднотипни дейности, техническа работа с клиенти и др. ще се заемат от програми, подобни на дигиталната глава.

Към момента, дигиталният образ на човешка глава, спонсориран от Австралийския съвет за проучвания, е предназначен основно за езиково обучение и работа с клиенти при плащане на сметки.

Коментар