Oracle се радва на силно трето тримесечие

Все повече компании се насочват към изчислителните облаци и загърбват традиционния модел (снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерната корпорация Oracle прогнозира печалба за текущото тримесечие, която е над очакванията на пазарните наблюдатели. Добрите финансови резултати се дължат на ръст при облачните услуги и поддръжката на лицензи, отчита фирмата.

Като се изключат колебанията в обменните курсове, компанията очаква коригираната печалба за третото тримесечие да е между 86 и 88 цента на акция. Анализаторите очакваха средно 84 цента.

Приходите от облачни услуги и поддръжката на лицензи са нараснали с 2,7% до 6,64 млрд. долара. Като причина се сочи фактът, че все повече компании се насочват към изчислителните облаци и загърбват традиционния модел, за да намалят разходите.

През юни Oracle създаде нова структура за отчитане на приходите си, която обедини бизнеса с облачни решения и този с поддръжка на софтуерни лицензи. Според анализаторите, това дава малка представа за самостоятелното представяне на всяко от тези направления.

Oracle се счита за „закъснял” участник на пазара на облачни системи, коментира Ройтерс. Там доста отдавна са „настанени” компании с по-богата история в облачните системи като Salesforce и Microsoft.

Коментар