TerraMaster F4-220 – достъпен файлов сървър за офиса

F4-220 е най-изгоден като предлаган капацитет спрямо цена сред сторидж продуктите на TerraMaster

Като потребители в последно време сме доста разглезени от изобилието от функции, които новите поколения продукти предлагат. Това важи и за всички „маркови“ модели NAS сториджи, където списъкът с възможности е доста дълъг.

В крайна сметка работата на тези устройства е да осигуряват достъп до съхраняваните файлове, затова стотиците опции и излишно усложненият интерфейс за администриране не винаги са плюс.

Какво предлага един достъпен NAS за офиса?

Явно точно за това са си дали сметка в TerraMaster – азиатска компания с 16-годишен опит в създаването на сторидж продукти, които от няколко месеца се предлагат и в България от официалния дистрибутор ADSYS. Бързият преглед на ценовата листа на вносителя откроява модела F4-220 като най-изгоден по отношение на предлагания капацитет спрямо цената. Срещу 479 лв. с ДДС българските клиенти могат да се сдобият с модел с 4 дискови гнезда и максимален капацитет внушителните 48 TB.

Това е достатъчно за нуждите на всеки малък до среден офис, а TerraMaster F4-220 разполага с адекватен хардуер, който да обслужи няколко потребителя едновременно. Заслуга за добрата производителност имат процесорът Intel Celeron с две ядра и базова честота 2,41 GHz и достатъчният обем оперативна памет (2 GB), която може да бъде разширена до 4 GB. Предвид тези спецификации не е изненада, че NAS-ът постига скорости на трансфер над 100 MB/s при четене, измерена през единствения Gigabit LAN порт.

Интерфейсът на TOC е съвсем лесен за усвояване

Наличните два USB порта (3.0 и 2.0) могат да послужат за синхронизиране на информация от външни устройства – например за ежедневно вкарване на информация от пътуващите служители във фирменото хранилище. Факт е, че липсва бутон за автоматичен бекъп от USB, затова процесът трябва да се стартира през страницата за управление. Останалите възможности за бекъп включват още специално приложение за архивиране по график Snapshot, както и подрръжка на Rsync и Time Machine за Mac потребителите.

Един от големите плюсове на TerraMaster F4-220 е алуминиевият корпус, който освен че дава усещане за качество, позволява на устройството да се охлажда по-добре – една приятна изненада в сравнение с морето от пластмасови устройства на други производители.

Всичко необходимо – без усложнения

Можете да бъдете сигурни, че поддръжката на протоколи и услуги покрива всички стандартни сценарии на употреба и това прави модела приложим за обичайните офис нужди – от сървър за файлове и електронна поща – до среда за разработка на уеб приложения и бази данни. Реално можете да стартирате собствен уеб сървър с платформа като WordPress или Prestashop и да хоствате сами корпоративния сайт и електронния си магазин.

С един поглед могат да бъдат наблюдавани параметрите на работа на NAS-а

Интеграцията във фирмената информационна структура също е безпроблемна, благодарение на поддръжката на RBAC и Windows ACL. Поддръжка на Dropbox синхронизация пък осигурява гладка работа в хибридна среда, при която се използват локални и облачни данни. След като в NAS-а бъдат копирани файловете от облака, достъпът до тях може да бъде извършван неколкократно по-бързо, а и винаги ще разполагате с още едно архивно копие на данните си, дори ако интернетът спре.

Не са за подценяване и възможностите на модела за работа като мултимедиен сървър, от който директно могат да се стартират видео и изображения – например по време на фирмени презентации. Производителният процесор и поддръжката на Plex дава възможност за транскодиране на видео в реално време, така че то да се показва безпроблемно на всяко клиентско устройство. TerraMaster F4-220 поддържа UPNP, DLNA и iTunes сървър за лесно споделяне на съхранените мултимедийни файлове.

Ниска цена на притежание

Освен с много атрактивна начална цена (можете да закупите устройството и с един диск, след което да добавите още и да активирате RAID режимите), моделът се характеризира и с доста ниска консумация на енергия – 36,6W и само 2W в режим стендбай, който се активира автоматично след 10 минути липсва на активност. Здравият алуминиев корпус позволява да разположите TerraMaster F4-220 на практика на всяко място в офиса, защото ниският шум и адекватното охлаждане не изискват той да е в отделено климатизирано помещение.

Наличните приложения покриват широк набор от задачи

Собствената операционна система TOS е в процес на постоянно усъвършенстване. Същото важи и за броя на наличните приложения, които към момента са напълно безплатни.

Коментари по темата: „TerraMaster F4-220 – достъпен файлов сървър за офиса”

добавете коментар...

  1. Monika

    Sorry, I can add this for my family

  2. Monika

    Nice appearance, I can like we can add this for home

Коментар