Hitachi купува част от ABB в сделка за 6,4 млрд. долара

Hitachi придобива мажоритарен дял от подразделението на ABB за умни електропреносни системи (източник: CC0 Public Domain)

Японската компания Hitachi обяви планове за придобиване на мажоритарен дял в бизнес-поделението за умни електропреносни системи на швейцарско-шведския инженерен гигант ABB. Стойността на сделката е 6,4 млрд. долара.

Придобиването ще направи Hitachi най-голямата световна компания за умни електро-мрежи, съобщиха местните медии. Според плана, ABB ще отдели своя бизнес за умни мрежи в самостоятелна формация, в която Hitachi ще купи 80,1% от капитала срещу 704 милиарда йени в началото на 2020 г.

Планираме да купим останалите акции, за да може Hitachi да превърне дружеството в изцяло собствена компания“, каза говорител на фирмата, без да разкрива колко ще струва това.

Поделението на ABB за умни електроразпределителни системи произвежда и управлява силови инфраструктури за пренос на електроенергия и системи за нейното управление в много страни.

След подобна сделка Hitachi ще стане вторият по големина производител на силово електрическо оборудване в света от гледна точка на приходите на компанията. Лидер ще продължи да бъде General Electric.

Бизнес-ежедневникът Nikkei съобщи първи за планираната сделка миналия четвъртък. Рейтинговата агенция Standard & Poor’s заяви, че бизнесът, свързан с пренос и разпределение на електроенергия, се разраства глобално. Предлагането на услуги в тази област се счита за „особено обещаващо поле“.

Коментар