5G услуга за американците тръгва от утре

Мобилната точка за достъп Netgear позволява свързване на различни устройства през Wi-Fi към широколентов 5G канал (източник: AT&T)

Американският телеком AT&T обяви, че пуска в търговска експлоатация собствена 5G мрежа. От утре, 21 декември, жителите на дузина американски градове, вкл. Атланта, Далас, Хюстън, Индианаполис и др., ще могат да се възползват от 5G, съобщи HotHardware.

Към момента AT&T поддържа само едно устройство за 5G комуникации – това е мобилният хотспот Netgear Nighthawk 5G Mobile Hotspot. Мобилната точка за достъп позволява свързване на различни устройства през Wi-Fi към широколентов 5G канал.

Netgear Nighthawk 5G Mobile Hotspot използва чипсет SoC Qualcomm Snapdragon 855 и модем Snapdragon X50. Предвидена и е вградена батерия, но не се съобщава времето за автономна работа.

Първоначално, мобилният хотспот ще се доставя само на избрани индивидуални потребители и фирми, които ще ползват 5G услугата безплатно. С приключване на пробния период те ще могат да закупят точката за достъп на цена от $500 и да продължат да ползват интернет с тарифен план от 15GB на месец за $70.

За сравнение, на същата цена се предлага план за неограничен трафик на данни през съществуващите LTE мрежи. AT&T ще предложи на потребителите смартфон с поддръжка на 5G през пролетта на 2019 г. – това ще бъде устройство на Samsung.

Коментар