Италия тества биометрична платежна карта

Биометричната безконтактна карта ще опрости работата с клиенти в точките на продажби (източник: Gemalto)

В Европа започнаха пилотни изпитания на безконтактна платежна карта с биометрична идентификация. Иновативната технология е разработена от холандската компания Gemalto.

Най-голямата банкова група в Италия – Intesa Sanpaolo – стартира съвместно с Mastercard пилотен проект, целта на който е да тества безконтактната биометрична карта EMV. Участниците в проекта ще могат да извършват плащания, като просто приближат картата до POS-терминал и потвърдят транзакцията с пръстов отпечатък.

Картата работи без батерия, тъй като се захранва от самия терминал. Проектът се реализира с поддръжка на Mercury Payment System. Технологията за създаване на новата биометрична карта и за съхранение на пръстовите отпечатъци в чипа са дело на Gemalto, която се позиционира като лидер в цифровата сигурност. Биометричните данни са криптирани и остават само в чипа на картата.

Идентификацията по пръстов отпечатък сваля ограничението за сумите при безконтактни плащания и елиминира необходимостта от въвеждане на PIN код или подписване на разписка. В резултат на това взаимодействието с клиентите в точката за продажби става по-просто и по-сигурно.

Новата биометрична карта може да работи със съществуващите инфраструктури от терминали за EMV карти. Intesa Sanpaolo има 4400 офиса в Италия и обслужва 11,9 милиона клиенти. Пилотният проект в Торино, Милан и Рим ще продължи 16 седмици.

Коментар