Взаимосвързаните центрове за данни на Equinix в София: обречени на успех

Първият IBX център за данни на Equinix в София работи вече 8 години (снимка: Equinix)

FLAP – това са четирите утвърдени локации за изграждане на центрове за данни в Европа: Франкфурт, Лондон, Амстердам, Париж. Има, разбира се, и други европейски градове в голямата карта на мащабните International Business Exchange (IBX) центрове за данни по света на Equinix. От известно време обаче в нея „изгрява” звездата на София…

С инвестиция от 19 милиона долара в българската столица се изгражда първият етап от SO2 – втория център за данни на Equinix у нас. Стабилността в контекста на ЕС, пазарната среда, данъчната система, експертизата на един малък и амбициозен екип и географската позиция на столицата обричат тези центрове за данни на успех, достоен за описване в учебниците.

Първият IBX център за данни на Equinix в София работи вече 8 години. Е, преди 8 години той не носеше това име, защото не беше част от международната компания; беше обаче изграден първокласно от трима опитни специалисти в телекомуникациите и не след дълго привлече вниманието на големите в този бизнес. След серия придобивания сега той е част от мрежата на Equinix, в която има над 200 взаимосвързани центъра за данни.

„През България минават всички големи телекомуникационни трасета между Европа и Изтока, а и към Азия“, подчерта Владислав Янков, търговски директор на Equinix у нас (снимка: TechNews.bg / Мария Малцева)

Наречен SO1, днес центърът е напълно утилизиран и дори „тесен” за организациите, които имат нужда от услугите му. Затова сега фирмата строи нов, втори IBX център за данни. Той ще е ултрамодерен, значително по-голям и, което е интересно, с модулен дизайн, което значи, че ще е готов да се надгражда, за да става още по-голям за относително малко време.

София като географски хъб

„България е стабилна европейска държава в контекста на нашия регион. Намираме се на важен географски кръстопът по пътя към Изтока”, обяснява Владислав Янков, търговски директор на Equinix у нас и един от тримата основатели на SO1. Казва, че през България минават всички големи телекомуникационни трасета между Европа и Изтока, а и към Азия.

Прогнози на Equinix за растежа на трафика в глобален мащаб до 2021 г., (източник: „Global Interconnection Index“, 2018 г.)

Българите познават само малка част от телеком операторите, които предлагат услугите си тук; но всъщност през България кръстосват комуникационните магистрали на около 100 големи телеком оператора от световна величина. Около 60 от тези телекоми са взаимосвързани в центъра за данни SO1 благодарение на Platform Equinix.

Прогнози на Equinix за растежа на глобалния капацитет за взаимосвързаност до 2021 г. (източник: „Global Interconnection Index“, 2018 г.)

„От 16 държави са – различни, от Унгария до Катар. Сред тях има големи имена като Level 3/CenturyLink и AT&T”, споделя Янков. Потенциалните потребители на всички тези телеком компании са около 250 милиона души. Всяка от тях бърза да изгради още инфраструктура.

Директната и частна свързаност със стратегически доставчици на облачни услуги е от ключово значение, тъй като дигиталната трансформация засилва търсенето на услуги в Digital Edge. Според Глобалния индекс за взаимосвързаност, пазарно проучване, публикувано от Equinix, към 2018 година световният интернет трафик се движи с около 2500 терабита в секунда (Tbps), като прогнозата към 2021 година ще е над 8000 терабита в секунда.

Именно големите международни телекоми, доставчици на уеб услуги и водещи корпорации, които постоянно разгръщат инфраструктурите си на всички континенти, са във фокуса на бъдещия SO2. Те имат нужда от подобен хъб и услуги за взаимосвързаност и ги получават от технологично независим доставчик.

В глобалната мрежа на Equinix има над 200 взаимосвързани центъра за данни в различни точки на света (снимка: Equinix)

Географската локация „на кръстопътя” на телекомите се съчетава с комфортна бизнес среда: стабилност на страната като част от ЕС, фиксирана валута, ясна и удобна за бизнеса данъчна среда.

Ноу-хау от световен клас

И тримата основатели на SO1 избягват да говорят за себе си, но водеща роля за успеха на центъра за данни имат именно тяхната квалификация и богатият им опит. Здравко Николов е познат от работата си в Cisco България, където в продължение на 9 години бе инженер и мениджър бизнес развитие. Владислав Янков е с 10 години опит в корпоративните продажби в Орбител и Cisco. Стефан Стефанов пък е добре познат като технически директор на Орбител, мениджър на проекти на Magyar Telekom/Deutsche Telekom в региона, а днес – технически директор на Equinix у нас.

Когато създадоха първия си център за данни в София, той бе едно от най-модерните съоръжения от този вид не само у нас. Днес основателите казват, че за близо 10-те си години работа центърът SO1 няма нито секунда прекъсване на работата. „Машини се повреждат, разбира се, но всичко е проектирано така, че сривовете никога не са довели до прекъсване на услугата за клиентите”, казва Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix в България.

„Машини се повреждат, но всичко е проектирано така, че сривовете никога не са довели до прекъсване на услугата за клиентите”, казва Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix в България (снимка: TechNews.bg / Мария Малцева)

Новият център за данни се изгражда по индивидуален проект, използвайки знанията на тримата експерти, но и най-доброто от практиката на Equinix. „Това ще е сложна и умна сграда”, казват Янков и Николов. Новият обект е замислен да отговаря на бизнес етикета за центрове за данни, да използва само зелена енергия.

Климатът като предизвикателство

София и България като цяло не са сред „комфортните” зони за строежи на център за данни, признават Николов и Янков. Климатът е тежък за подобен род дейност: лятото е горещо, което изисква мощни системи за охлаждане, а зимата има мразовити периоди – водата замръзва, което прави ненадеждно използването на водно охлаждане.

В бъдеще летните жеги ще стават все по-знойни и все по-дълги. Това е наложило новият SO2 да бъде оразмерен за температура от над 42°C. „Когато става дума за прецизна климатизация, доскоро всички системи се оразмеряваха за до 35°C. Ние обаче трябва да сме подготвени за това, което предстои в идните 25-30 години. Затова преценихме, че трябва да сме готови за над 40 градуса”, казва Янков.

Очаква се в края на март на 2019 година SO2 да стане готов и да посрещне първите си клиенти.

Коментар