TSMC ще строи завод за 3-нанометрови чипове

TSMC ще вложи около 20 милиона долара в нов завод за 3-нанометрови чипове (източник: TSMC)

Полупроводниковият гигант TSMC получи разрешение за строителство на нов завод, разположен в научния комплекс в южния тайвански град Тайнан. Най-големият в света производител на чипове по поръчка планира да усвои 3-нанометровия технологичен процес.

Според тайвански източници, 20% от енергията, необходима за работа на завода, ще идва от възобновяеми източници. Освен това се предвижда пречистване и повторно използване на 50% от водата, съобщи Taiwan News.

TSMC ще вложи в проекта за нов завод около 20 милиона долара. Строителството на фабриката се очаква да започне през 2022 г., а началото на производството е планирано за края на 2022 г. или най-късно за началото на 2023 г.

На същото място TSMC строи в момента завод за производство на чипове по 5-нанометров технологичен процес. Очаква се тази фабрика да влезе в експлоатация в края на 2019 г. или в началото на 2020 г.

Коментари по темата: „TSMC ще строи завод за 3-нанометрови чипове”

добавете коментар...

  1. Lordoff

    Наистина трябва да се провери информацията… 20 милиона долара за завод….???

  2. Иво

    Пълни тъпотии – писачите да си проверяват информацията!
    Чисто принципно няма как да се падне под 10 нанометра – 10 нанометра е най малката възможна дължина на вълната за ултравиолетовата експонация и размера на самите елементи принципно няма как да се формират при 3 нанометра.

  3. Радико

    А в България тези пари стигат за има няма 3 километра магистрала. Сигурно защото и слоевете асфалт са нанометрови.

  4. Yo

    Февруари ще стане близо до абсолютната нула, така че има шанс на стайна температура.

  5. Той

    Това ще е предпоследната литография, след нея през 2025 г. ще произвеждат чипове по технология от 1 нанометър, след което може би ще създават оптични компютри. Квантовите компютри едва си скоро ще станат потребителски, защото охлаждането им не е като за всеки дом.

Коментар