Ентусиасти възраждат платформата Symbian

Nokia 808 Pureview е един от смартфоните, които могат да се възползват от обновлението Delight 7.1 (снимка: Osenok / Ovi@h1n)

Мобилната операционна система Symbian се радва на втори живот, след като ентусиасти пуснаха обновление на платформата за няколко смартфона, вкл. Nokia 808 Pureview, N8 и E7.

Неотдавна Nokia изостави Symbian и зад самата платформа не стои компания, която да я поддържа и развива. Но ето, че ентусиасти продължават да поддържат системата и дори да пускат актуализации за определени смартфони.

Тази седмица излезе Delight версия 1.7 за смартфони Nokia 808 Pureview, N8 и E7. Съществува и версия на Symbian за Nokia C7, но тя все още се намира на етап бета тестове. Списъкът от промени и нововъведения е внушителен.

Delight 1.7 добавя Qt IAP за покупки вътре от приложенията и поддръжка на Python 2.2.2 и 2.5.4, а функциите за навигация са преработена из основи – картите Nokia с отдавна неработещи сървъри са заменени с Google навигация.

Освен това ентусиастите са направили достъпни за потребителите приложения, които по-рано се използваха само от разработчиците на Nokia. Такива са мениджърът на задачи MemSpy и приложението за екранни снимки ScreenGrabber.

Delight 1.7 е достъпна за сваляне безплатно от сайта на разработчиците от Ovi@h1n на девет езика: чешки, английски, френски, германски, италиански, полски, руски, сръбски и испански.

Коментар