Foxconn се насочва към производството на чипове

С инвестиции в производство на чипове Foxconn иска да намали зависимостта си от Apple (снимка: Foxconn GSSD)

Тайванският гигант Foxconn Technology започва строителство в Китай на завод за чипове на стойност 9 млрд. долара. Подобен ход на най-големия производствен партньор на Apple е провокиран от търговската война между САЩ и Китай и цели да намали зависимостта на Foxcon от Купертино.

Заводът, проектиран за 300-милиметрови пластини, ще бъде разположен в град Джухай в южната част на Китай. Значителна част от инвестициите идват от местния бюджет на града, съобщава CDRinfo.

За реализация на проекта е създадено съвместно предприятие с участието на Sharp, която е под контрола на Foxconn, и правителството на Джухай. Проектът е част от правителствената програма „Направено в Китай” с хоризонт до 2025 г., която е насочена към развитие на напреднали технологии в страната.

Заводът ще произвежда чипове за телевизори с резолюция 8K и датчици на изображения, както и други датчици за промишлена електроника и свързани устройства. В перспектива ще бъде усвоено и производството на по-сложни чипове за роботи и самоуправляеми транспортни средства.

Производството ще задоволява нуждите не само на Foxconn, но и на външни клиенти. С други думи, Foxconn ще стане пряк конкурент на големите производители на чипове по поръчка като TSMC, Globalfoundries, Samsung и SMIC.

Предполага се, че новото направление в дейността на Foxconn ще намали зависимостта на тайванската компания от Apple, на която се падат половината от приходите й, в условията на забавени темпове на световния пазар за смартфони.

Коментар