Бойкот на Apple в Китай заради удара срещу Huawei

Търговската война между САЩ и Китай доведе до бойкот на Apple от страна на китайския бизнес (източник: CC0 Public Domain)

Все повече китайски компании подкрепят Huawei за сметка на Apple след неотдавнашния арест на нейния главен финансов директор в Канада, съобщи Nikkei. Местните компании предлагат субсидии на служители, които купуват смартфони на Huawei, най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света.

Много китайски фирми са заявили на служителите, че ще получат субсидии, ако купуват смартфони Huawei, за да помогнат на компанията. Повечето от тях субсидират от 10% до 20% от покупната цена, а някои дори покриват пълната сума. Над 20 китайски компании обявиха в социалните медии, че ще увеличат покупките на други продукти на Huawei, като например системи за управление на бизнеса.

Подкрепата е широка – от доставчици на информационни технологии до хранителни компании. Представител на регионално правителство казва, че няколкостотин фирми разгръщат такива програми в национален мащаб.

Производителят на електроника „Shanghai Youluoke Electronic and Technology” изцяло субсидира до два смартфона на Huawei на служител, а производителят на дисплейно оборудване Shenzhen Yidaheng Technology ще покрие 18% от цената за Huawei или ZTE.

Fuchun Technology, компания за комуникационни услуги, котирана на фондовата борса в Шънджън, обяви в социалните медии, че ще даде на всеки от своите 200 служители, които купят смартфони на Huawei преди края на 2018 г., между 100 и 500 юана (от $14,5 до $72,5).

Пивоварна компания от провинция Хенан дава на служители и клиенти, които представят разписка за покупка на устройство Huawei, безплатно алкохол на стойност 30% от стойността на апарата.

Финансовият директор на Huawei Менг Уанджоу бе арестувана на 1 декември във Ванкувър от канадските власти по искане на САЩ. Дъщерята на основателя на Huawei Рен Женгфей е заподозряна в подвеждане на финансовите институции за сделки в Иран, които нарушават санкциите на САЩ.

Китайското външно министерство и Huawei определиха ареста като неправомерен и продължават да протестират срещу Вашингтон и Отава. Управляващите в Китай насърчиха корпоративната подкрепа за Huawei. Така например, комунистическата младежка лига публикува статии в социалните медии, призовавайки компаниите да субсидират продуктите на Huawei.

Други компании бойкотират Apple, която се бори с Huawei за второ място сред световните доставчици на смартфони. Производител на машини в Шънджън, където се намира Huawei, заплаши да конфискува устройствата на Apple от свои служители и дори да уволни онези, които не отговарят на изискванията.

Menpad, базирана в Шънджън технологична компания, заяви, че ще накаже служителите, които купуват продукти на Apple. Накрая, Shenzhen Yidaheng обяви, че ще глоби служителите, които са закупили iPhone, със същата сума, а други компании заплашиха да отнемат бонуси.

Китайски съд също забрани продажбата на някои модели iPhone в страната на 10 декември след иск, предявен от Qualcomm. Китайските потребители често бойкотират компании от държави, чиито отношения с Пекин се влошават. Южнокорейски фирми като Hyundai Motor и Lotte се сблъскаха миналата година с бойкоти в резултат на разгръщането на системата за противоракетна отбрана на САЩ.

Според китайски медии, една бизнес асоциация, базирана в Шанхай, се заканва да експулсира всеки, който купува продукти на Apple. Това предизвиква дебат в социалните медии дали подобен национализъм не е отишъл твърде далеч.

Коментари по темата: „Бойкот на Apple в Китай заради удара срещу Huawei”

добавете коментар...

  1. :о)

    Вместо човечеството все повече да се освобождава от фиансови тежести, банки, правителства и корпорации, нещата все повече се утежняват и затварят.
    Днес заради Тръмп, утре заради зетя му и шуранайкя му от Китайска страна…

    ХУЙВЕЙ и ЗТЕ са държавни комунистически компании, така че партията ще помага както може.
    Те са създадени от изсипани със самосвали милиарди долари БЕЗВЪЗМЕЗДНИ,
    така че никой не може да ги бутне.
    На свободния пазар щяха да са фалирали за 6 месеца, но друго си е ДРУГАРИТЕ да правят ИТ.

  2. Anonymous

    Всичко е важно така се прави! За пример са как и другите държави БИ ТРЯБВАЛО да подкрепят и защитават своите собствени производства и национални интереси.

  3. Хубаво

    Хубаво е, че подкрепят компанията и нейните директори/служители, ама с пари и такива инициативи няма нищо да постигнат, за да помогнат на жената

Коментар