LG подсили съдебна коалиция срещу Qualcomm

Няколко хай-тек компании съдят Qualcomm заедно с Корейската комисия по честна търговия (източник: CC0 Public Domain)

Още един водещ производител на електроника се присъедини към групата от компании, които съдят американския разработчик на чипове Qualcomm. Корейската LG Electronics обединява усилия с Apple, Intel и Huawei в съдебния процес, съобщи Patently Apple.

Съдебният иск срещу Qualcomm е внесен в Корейската комисия по честна търговия (KFTC). През 2016 г. същата комисия наложи глоба на американския чипмейкър в размер на 915 млн. долара, заради практиката му за лицензиране на патенти, която нарушава законите на страната.

Qualcomm не бе съгласна с доводите на Комисията и заведе административно дело. Samsung, Apple, Intel, MediaTek и Huawei, от своя страна, заеха страната на KFTC като допълнителни участници в спора. Сега и LG се включва в съдебния процес, след като не успя да се договори с Qualcomm.

В същото време Samsung се отказа от участие в иска, тъй като по-рано тази година се договори с Qualcomm за взаимно лицензиране на патенти. Окончателното съдебно решение по възникналия спор се очаква чак след няколко години.

И докато оттеглянето по-рано на Samsung отслаби позициите на корейската FTC, присъединяването на LG към алианса възвръща силата на Комисията в съдебното дело, коментират наблюдателите на процеса.

Коментар